S’ha mort Santiago Carrillo

  • L'històric dirigent del Partit Comunista Espanyol tenia 97 anys

VilaWeb
Redacció
18.09.2012 - 18:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui s’ha mort l’històric dirigent del Partit Comunista d’Espanya (PCE) Santiago Carrillo a Madrid. Carrillo, que va tenia 97 anys, havia estat ingressat en diverses ocasions per complicacions en el reg sanguini, el darrer cop a l’Hospital madrileny Greogorio Marañón, d’on va ser donat d’alta el juliol. Va ser el secretari general del PCE des del 1960 fins el 1982. Va combatre a la Guerra del 36 i va ser una figura determinant de l’oposició al franquisme i durant la transició.

Carrillo, des de la seva entrada en el PCE, va acatar amb disciplina totes les posicions de la direcció del partit durant la guerra. No va plantejar cap discrepància d’importància i va assumir totes les consignes de la Internacional Comunista.

Carrillo va viure exiliat durant quasi 40 anys des de l’any 1938 i va residir en països com l’antiga Unió Soviètica, Estats Units, Argentina i Mèxic, entre d’altres, fins que es va establir a París. Va viatjar per tot el continent europeu per entrevistar-se amb les principals figures polítiques del moment, especialment els dirigents de països de l’òrbita soviètica. Es va entrevistar amb Tito i Stalin per demanar suport i armes per a l’oposició al règim franquista.

Carrillo va tornar a entrar a l’estat espanyol en secret el 1976 i va ser detingut amb set militants més del PCE. Abans del seu retorn havia mantingut converses amb el govern d’Adolfo Suárez a través de terceres persones. Carrillo va oferir garanties de moderació dels seus militants, així com l’acceptació del règim monàrquic i de la bandera espanyola actual.

El 2 de març del 1977 va presentar a Madrid el moviment eurocomunista amb l’assistència de Marchais i Berlinguer, una mena de contraposició del comunisme d’influència soviètica. El 9 d’abril, el PCE va ser legalitzat pel govern de Suárez, fet que va provocar tensions en l’exèrcit i la dimissió del ministre de Marina espanyol. El 15 de juny es van fer les primeres eleccions espanyoles en les quals Carrillo va ser escollit diputat al congrés. Va formar part dels dirigents polítics que van elaborar la constitució espanyola.

Carrillo va ser expulsat del PCE per desavinences amb la direcció que el va succeir el 1985. Els últims anys de la seva vida, des que va plegar de diputat del congrés espanyol, va situar-se en un segon pla de la política i es va dedicar a escriure i a fer conferències.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any