Setmana decisiva en el procés cap a l’estat propi

  • La ruptura pot seguir la reunió de Mas i Rajoy d'aquesta setmana · I precipitar un avançament electoral

VilaWeb
Redacció
17.09.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ha passat una setmana des de la gran manifestació de la Diada, d’un gran ressò internacional, que ha capgirat el panorama polític català i espanyol. I ara s’albira una altra setmana possiblement decisiva: la reunió de dijous entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i Mariano Rajoy a la Moncloa pot ser el primer acte del trencament i l’enterrament del pacte fiscal, a més del preludi d’unes eleccions avançades de caràcter plebiscitari.

Amb vista a aquesta possibilitat, Convergència ja preveu la possibilitat d’incloure en el programa electoral l’estat propi. El secretari d’organització de CDC, Josep Rull, diu que hauria de ser així ‘per coherència’. En declaracions a La Xarxa, va dir que s’hauria de fer la petició d’estat propi en el programa ‘per coherència respecte del que vam aprovar el mes de març al congrés de Convergència,  per coherència amb el que va expressar el poble de Catalunya i també amb el que va plantejar el president Mas després de la Diada’.

La Diada, doncs, sembla haver accelerat tots els processos, i més encara des del discurs de Mas a Madrid de la setmana passada. Això obligarà tots els partits a resituar-se i a definir una posició; el PSC, enmig d’una forta convulsió interna, ho ha començat a fer. Ahir a Gavà Navarro fou clar en el plantejament: ‘No som independentistes. No a la independència!’, va sentenciar. El sector oficialista del PSC propugna de fer del partit la referència de l’oposició a l’independentisme.

Cap a l’Agència Tributària Catalana

Hi ha també un altre procés que es pot començar a accelerar. Aquest dimecres, la vigília de la reunió de Mas amb Rajoy, el president de la Generalitat es reunirà amb els presidents de les quatre diputacions del Principat per signar un conveni de col·laboració d’aquestes administracions amb la Generalitat per començar a donar forma a l’Agència Tributària de Catalunya, que haurà de servir per fer possible la hisenda pròpia catalana.

Les expectatives de la reunió Mas-Rajoy

I en aquest context arribarà dijous la reunió de Mas i Rajoy a la Moncloa. El president de la Generalitat espera que en surti algun compromís del president espanyol en relació amb el concert econòmic. Però la reacció de diversos ministres del govern espanyol, girant l’esquena a Mas a Madrid i amenaçant sobre suposades conseqüències econòmiques negatives d’una independència de Catalunya, i l’actitud esquiva de Rajoy mateix fan pensar que no serà així.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any