Dos milions al carrer per la independència

  • L'ANC quantifica l'assistència en dos milions de manifestants · La policia parla d'un milió i mig i la delegació del govern espanyol, de sis-cents mil · Una marea humana ha col·lapsat els carrers del centre de Barcelona · Mas compareixerà demà per valorar la manifestació

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.09.2012 - 14:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Centenars de milers de manifestants, una gran marea humana, que segons els primers càlculs dels organitzadors arriba a quasi dos milions, ha col·lapsat Barcelona en la manifestació independentista de la diada de l’Onze de Setembre convocada per l‘Assemblea Nacional Catalana (ANC). ‘Catalunya, nou estat d’Europa’ era el lema que ha convocat milers i milers de ciutadans per a exigir el començament del procés cap a la independència. És una manifestació històrica. El Departament d’Interior i la guàrdia urbana han comptabilitzat un milió i mig de manifestants (una xifra rebaixada per la delegació del govern espanyol fins a sis-cents mil), que ja des de migdia omplien els carrers de Barcelona; des de Diagonal fins a correus, passant per Gran Via, Pau Claris, Via Laietana…

El Passeig de Gràcia és tot ple, fins a la Diagonal, tot ple d’estelades. De fet, gairebé tothom porta algun element, una bandera, un pin, una samarreta, deixant clar que el clama és la independència.

A la capçalera de la manifestació hi ha diverses personalitats, com ara Lluís Llach, Miquel Calçada, Sílvia Bel, els ex-presidents del Parlament Ernest Benach i Joan Rigol; la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, Salvador Cardús, Montserrat Carulla, Vicenç Villatoro, Martxelo Otamendi…

La manifestació ha començat a les sis de la tarda a la cruïlla del passeig de Gràcia amb la Gran Via. Tot ha quedat col·lapsat, des de Jardinets de Gràcia. La gent no es podia ni moure, ni accedir al passeig de Gràcia des de la Diagonal.

Una delegació de l’ANC ha hagut de sortir cap a uns carrers adjacents perquè la capçalera no podia avançar, i s’han dirigit cap al parlament de Catalunya per reunir-se amb la presidenta, Núria de Gispert, i amb una representació de diputats.

Demà, el president Mas compareixerà al Palau de la Generalitat a les 9.15 per fer una valoració de la ran manifestació.

Personalitats que hi participen

Artur Mas no ha participat a la manifestació, però sí la majoria de consellers del govern i la vice-presidenta, Joana Ortega. També hi han anat els principals càrrecs d’Esquerra Republicana de Catalunya, d’Iniciativa per Catalunya-Verds, de Convergència Democràtica de Catalunya i d’Unió Democràtica (incloent, a última hora, Josep A. Duran i Lleida) i de Solidaritat Catalana. El PSC i el PP no hi han anat, però entre els socialistes sí que ho han fet l’ex-consellera Marina Geli; el batlle de Lleida, Àngel Ros i l’ex-conseller Ernest Maragal. Hi han estat també, entre més, l’ex-president de la Generalitat Jordi Pujol; la presidenta d’Omnium, Muriel Casals.

Una marea verda amb Pep Guardiola a distància

L’ANC havia fet també una crida a tothom qui participi a la manifestació perquè dugui una cartolina verda, per dir sí a la independència en un acte polític al final del recorregut, conduït per Jordi Margarit i Txe Arana, i amb la projecció d’un breu vídeo en què Pep Guardiola ha mostrat també la cartolina verda del sí a la independència.

Les preguntes que han respost afirmativament els assistents a l’acte polític eren les següents:

1. Volem exercir el dret a l’autodeterminació?
2. Volem la independència del nostre país?
3. Volem una bandera catalana a l’ONU?
4. Volem que els nostres representants polítics es comprometin a iniciar el procés de secessió?
5. Ens comprometem a treballar plegats per a construir un Estat lliure, independent i pròsper?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any