El Palau d’Anglesola inicia la Festa Major recordant la seva història recent

  • Les festes s'allarguen fins diumenge

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció VilaWeb Mollerussa
30.08.2012 - 09:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Palau d’Anglesola va obrir la Festa Major amb un acte conjunt on es presentar el llibre sobre l’escultor d’imatgeria popular religiosa del Palau d’Anglesola, Joan Robles, i la descoberta d’un monument dedicat als caiguts a la Guerra del 1936-39, al temps que es va fer el Pregó de Festes, a càrrec de Joan Reñé, president de la Diputació de Lleida.

La presentació del llibre va anar a càrrec dels seus autors, Joan Yeguas i Sebastià Garralon, i del president del Grup de Recerques de les Terres de Ponent, Miquel Torres. Torres va destacar la importància de començar a parlar d’artistes que formen part de la línia dels Sants d’Olot. Una escola, per Torres, menystinguda però que considera que tenen una importància destacada dins del món escultòric del segle XX.

Monument

Per altra banda es va inaugurar el monument “En memòria als caiguts a causa de la Guerra Civil Espanyola” tal com diu la placa que aguanta el bloc de pedra picada que servirà de record als morts de la contesa de 1936-39.

El monument fou descobert pel president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i l’alcaldessa Montserrat Meseguer. L’alcaldessa del Palau va comparar la situació prèvia a la guerra del 36 amb l’actual i va destacar la importància de que cal “conèixer la nostra història” sobretot les noves generacions, al temps que cal recordar als “éssers estimats”.

Tradicions i llengua

Per la seva part Joan Reñé, en el Pregó de Festes, va recordar la importància de mantenir les tradicions, en temps de canvis com els actuals, com són les festes majors. També va aprofitar per reivindicar l’existència (i permanència) del poble català i va incidir en la importància de la defensa de la llengua catalana. Reñé va remarcar la pèrdua d’ús social (sobretot en ciutats) del català i va dir que “ells saben que si Catalunya perd la llengua, (Catalunya) deixarà de ser”.

Actes

L’acte es va completar amb la presentació dels hereus i pubilles d’enguany i una ballada de sardanes.

Pel que fa a la resta de programació hi ha concerts amb La Mare de Tano (dijous) i Hotel Cochambre (divendres) mentre que dissabte la companyia Tour-Mix Teatre de Torregrossa representarà “Mamma Mia, quin Musical”.

Altres activitats són la cicloturística de diumenge al matí o la Passejada cultural del mateix dia a la nit.

Revista Avenç del Palau

La revista Avenç del palau d’Anglesola fa un seguiment fotogràfic de la majoria d’actes de la Festa Major. Ho podeu seguir desdel seu bloc.

Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb el municipi al Fòrum del Palau d’Anglesola.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any