Tres morts pels incendis descontrolats de l’Empordà

  • Un mort per aturada cardíaca a Llers i dos més a Portbou, després de tirar-se a l'aigua · Interior ordena el confinament dels veïns de tot l'Alt Empordà · El foc de la Jonquera crema 13.000 hectàrees

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.07.2012 - 14:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’incendi de la Jonquera crema des d’aquest diumenge a migdia sense control, i ja ha cremat unes 13.000 hectàrees. El conseller d’Interior, Felip Puig, ha explicat la dificultat d’aquest foc que crema a la Jonquera descontrolat, en una situació molt complicada, i que ara com ara desborda els bombers. També ha repetit que la gent de tots els municipis de l’Alt Empordà havia de restar confinada a casa i que s’havien d’evitar tots els desplaçaments. De moment, ja hi ha tres morts: un a Llers, a conseqüència d’un atac de cor, i dos a Portbou, on crema un altre incendi. Els de Portbou són un home de 60 anys i la seva filla de 15 que s’han tirat a l’aigua espantats per l’aproximació de les flames.

Les flames d’aquest segon incendi han fet que la gent a Portbou es llancés al mar per fugir de les flames, segons que han explicat diversos testimonis. Puig ha explicat que hi ha una vintena més de ferits per haver-se llençat per un penya-segat quan s’han vist encerclats pel foc a la N-260.

La prioritat dels mitjans d’emergència és el flanc esquerre de la Jonquera, la zona d’Agullana, en direcció al pantà de Boadella i que amenaça l’Alta Garrotxa, segons Puig. Ha explicat que la tramuntana impedeix que els mitjans aeris de la Generalitat puguin sortir, i que sí que actuen alguns mitjans aeris francesos. Hi ha unes 80 dotacions terrestres de bombers, i 320 efectius. També hi ha l’ajuda de 150 efectius de l’exèrcit espanyol.

Ordre de confinament a tot l’Alt Empordà

Protecció Civil ha declarat situació d’emergència i ha demanat als veïns dels municipis de la Jonquera, Llers, Agullana i Capmany, Sant Climent Sescebes, Biure, Maseracs i Pont de Molins (Alt Empordà) que es quedessin confinats a casa i tanquessin les portes i les finestres. Interior ha declarat l’ordre de confinament a tot l’Alt Empordà.

El foc, que ha començat poc abans de la una del migdia en una vegetació del lateral de la N-II, ha fet tallar aquesta carretera, l’autopista AP-7 i la circulació ferroviària. Les cues són quilomètriques. Emergències de la Generalitat demana que ningú no es desplaci en direcció a Figueres.

La forta tramuntana complica la situació

Sònia Martínez, l’alcaldessa de la jonquera ha explicat a Catalunya Informació: ‘Està pràcticament tot cremat. Però donem gràcies perquè no patim per la vida de ningú’. ‘S’ha cremat tota la massa forestal de la Jonquera. No queda res més per cremar.’

A la zona hi bufa un fort vent de tramuntana amb ràfegues de fins a a noranta quilòmetres per hora. Els bombers qualifiquen la situació de preocupant. I no es preveu que fins demà al migdia la força del vent afluxi.

L’incendi també ha afectat la xarxa elèctrica. Hi ha 3.800 abonats sense subministrament. I unes quatre-centes cases s’han quedat sense adsl. La comunicació via telèfon és complicada tant pel mòbil com pel fix. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any