La deslleialtat institucional del govern espanyol, en xifres

  • L'estat fa més dèficit però trasllada la pressió per eixugar-lo a les comunitats autònomes

VilaWeb
Redacció
20.07.2012 - 12:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquesta setmana el president de la Generalitat, Artur Mas, s’ha queixat al parlament de l’impacte que té la deslleialtat institucional del govern espanyol, quan no paga els diners que deu i carrega en les comunitats autònomes la pressió per rebaixar el dèficit. Doncs bé, ara el govern català ha publicat aquest gràfic que exposa en xifres aquesta deslleialtat institucional.

Pel que fa l’endeutament, l’estat acumula el 76,5% de l’endeutament; les comunitats autònomes, el 18,8% i els ajuntaments, el 4,7%; en relació amb el dèficit, l’estat és el responsable del 60% i les comunitats, del 35%. L’estat fa el 52% de la despesa total, i les comunitats autònomes, el 31%, incloent les principals despeses en estat del benestar, salut, ensenyament… El 17% restant de la despesa l’han d’assumir els ajuntaments.

I malgrat aquestes dades, l’estat assumeix un 31% de la retallada pressupostària, i els governs autonòmics, el 64%.

‘La manca de coresponsabilitat del govern de l’estat i la seva deslleialtat es posa de manifest quan demana a les comunitats autònomes que facin el doble d’ajustament del que els correspon, mentre el govern espanyol en fa la meitat’, diu el govern.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any