Milers de manifestants omplen els carrers contra la retallada de Rajoy

  • Les marxes s'han fet a les principals ciutats de tot el país i han tingut un seguiment important

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.07.2012 - 20:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les manifestacions contra la llarga llista de retallades que el govern espanyol va aprovar divendres han recorregut els carrers de les grans ciutats del país. Els sindicats convocants denuncien que les mesures perjudiquen especialment els desocupats, els treballadors públics, els pensionistes, i que agreujaran la desocupació i allargaran la recessió econòmica. Moltes associacions i partits polítics s’han sumat a la convocatòria i han sortit avui al carrer a protestar.

La manifestació de Barcelona ha començat a les 19.30 a la Ronda de Sant Pere i ha desbordat la Via Laietana. Els Mossos d’Esquadra calculen que hi han assistit quaranta mil persones mentre els sindicats quatre-cents mil. Els manifestants han avançat lentament per de la Via Laietana enmig d’un ambient festiu. El dibuix de les tissores era omnipresent però també hi havia cartells originals i molts crits de ‘que se jodan ellos’ en referència al crit de la diputada Andrea Fabra al congrés dels diputats. 

Hi havia representants de molts col·lectius i gremis que s’agrupaven fent sentir les seves protestes particulars. Els més sorollosos, els bombers, que han encès bengales i petards. També, però, hi havia moltes persones del sector de la cultura que es queixaven de la pujada de l’IVA i cridaven ‘la cultura no és un luxe’. Entre la munió de gent destacaven els col·lectius de manifestants guarnits amb estelades que amb crits ‘d’independència’ demanaven un estat propi per evitar les retallades.   

A València unes tres-centes mil persones, segons estimacions dels sindicats, s’han manifestat pel centre. A la marxa, hi ha hagut una nombrosa presència de treballadors de la funció pública com ara policia, bombers, mestres, treballadors del sector sanitari, de l’administració de justícia o de Ràdiotelevisió Valenciana.

A Palma la manifestació ha sortit de la plaça d’Espanya a quarts de vuit i ha reunit unes quaranta mil persones. Les protestes de Maó i Eivissa han sortit a les vuit, de la plaça de l’Esplanada i del passeig Vara de Rei, respectivament.

A Alacant, unes setanta mil persones han sortit de l’IES Jorge Juan; i a Castelló milers de persones han protestat sortint de la plaça de les Aules.

A la de Girona, que ha començat a la plaça de la Independència hi ha hagut deu mil persones. A Lleida unes tres mil cinc-centes. També hi ha hagut manifestacions a Tarragona Vic, Sabadell, Terrassa i Tortosa.

Més informació: 

Llista de les dures reformes

Rajoy elimina la paga de Nadal dels funcionaris i apuja l’IVA al 21%

Llàgrimes a Itàlia per la retallada; aplaudiments a Espanya

Krugman i Sala i Martín, visions oposades sobre la retallada de Rajoy

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any