El govern admet que l’estat espanyol el té atrapat

  • 'Estem atrapats en una qüestió de pura aritmètica i la manca de poder', diu Homs

VilaWeb
Redacció
17.07.2012 - 16:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern català vol portar al Tribunal Constitucional espanyol les retallades i les mesures aprovades pel consell de ministres espanyol divendres passat. Això és tot el que pot fer, ha dit el portaveu, Francesc Homs, que ha admès que ‘estem atrapats en la lògica aritmètica i la manca de poder’. Els periodistes han insistit a demanar a Homs si el govern es plantaria. ‘Ja diem que no ho compartim, i la resposta de fons la plantegem en termes de pacte fiscal’, ha respost.

Homs ha tornat a recordar que el govern espanyol incompleix. ‘La lleialtat institucional se la passen pel clatell de manera escandalosa. Els govern espanyols sempre han trobar excuses per no pagar, o directament diuen que no paguen’.

I tenint això en compte, el govern es plantarà? ‘Ara administrem una qüestió de pura aritmètica amb el poder que tenim. I si els ingressos no arriben a les despeses que hauries de poder fer… I si ens plantem, què. Ja anunciem que portarem al constitucional aquests dos decrets del divendres, amb els dictàmens corresponents per posar el recurs. El concepte política ja està fet: diem que no ho compartim. Hi ha una resposta que és més de fons, i la plantegem en termes de pacte fiscal. La resposta estructural a tot això és el pacte fiscal’, ha exposat Homs.

‘Això no és greu, és monstruós’

‘És evident que en moltes de les mesures hi ha una vulneració flagrant de la distribució de les competències de la Generalitat de Catalunya’, ha dit Homs. Per exemple, en les disposicions referents a les administracions locals, la llei de la dependència i les mesures referents al comerç. ‘Això no ho compartim, nosaltres no estem d’acord amb aquestes mesures’, ha explicat Homs.

A més, Homs s’ha queixat que l’estat espanyol es queda tot el marge de la flexibilització de l’objectiu de dèficit que va concedir la Unió Europea. ‘Això no és greu, és monstruós’, ha exclamat. ‘El plus de marge de l’estat espanyol és de 19.000 milions d’euros, i no en destinen ni cinc a facilitar l’objectiu de dèficit de les comunitats. Això situa les coses molt a prop d’un cul de sac. El missatge és que el 2013 s’haurà de retallar encara més en polítiques socials i educatives’, ha explicat.

I s’ha referit a la possibilitat d’intervenció de Catalunya per part de l’estat, recordant que és la reforma constitucional de l’any passat la que ho fa possible.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any