Un #novullpagar turmentós al peatge del Túnel del Cadí

  • Tres mesos després del començament de la campanya, un conductor va ser retingut més de dues hores · La concessionària i els mossos l'instaven a cometre una infracció per reprendre la marxa

VilaWeb
Andreu González-Nandín
14.06.2012 - 16:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Gairebé tres mesos després de l’inici de la campanya #novullpagar, quan ja hi ha comptabilitzats 60.000 casos d’impagament i els cobradors dels peatges tenen establert el protocol d’actuació, un conductor va viure divendres passat un suplici al peatge del Túnel del Cadí. L’advocat Xavier Navarro explica a VilaWeb l’experiència que ell i el seu germà Jordi van patir al peatge, on van ser retinguts durant més de dues hores.

Xavier Navarro va arribar al peatge del Túnel del Cadí, en direcció Puigcerdà, cap a dos quarts de vuit del vespre. Un cop pagat el peatge, va esperar a que el seu germà Jordi, que anava darrere en un altre cotxe, també el passés, però fent un #novullpagar. ‘Els de la cabina, una mica durs, van dir-li que no li obririen la barrera de cap de les maneres, que fes marxar enrere, saltés la mitjana i tornés per on havia vingut si no volia pagar’.

En Jordi Navarro va negar-se a fer-ho, al·legant que allò era una infracció i que a més, corria el risc de ser envestit per darrere. ‘Els va dir que que en tot cas trucaria als agents de l’autoritat perquè pogués fer la maniobra amb garanties. Aleshores, els treballadors li van dir que fes el que fes, es passaria una hora allí tancat’.

En aquell moment, Jordi Navarro va decidir trucar els mossos d’esquadra. Per sorpresa seva, va ser transferit al servei d’emergències 112. Va explicar la situació a l’operador, que va dir-li que que els mossos el trucarien. ‘Al cap d’una estona el van trucar, i li van dir que havia de pagar o bé fer marxa enrere’. Ell va respondre que no hi havia cap normativa que l’obligués a fer això i que no faria marxa enrere perquè era una infracció de trànsit, a més, perillosa.

Tot seguit, va demanar a qui l’atenia al telèfon que s’identifiqués, però van penjar. Xavier Navarro explica així què va fer aleshores el seu germà: ‘Va tornar a trucar al 088, el van tornar a passar al 112, va demanar que el passessin amb els mossos i, un altre cop, el van acabar passant amb la mateixa persona. Quan li va demanar si era mosso, li va respondre que no, que ell s’encarregava de les autopistes. Però en Jordi volia parlar amb mossos, el van tornar a penjar. És a dir, el 112 no el va voler passar en cap moment amb els mossos’.

Les indicacions dels mossos

No va ser fins que Xavier Navarro va intercedir pel seu germà i va trucar identificant-se com advocat que va poder parlar amb els mossos. ‘Vaig dir-los que era una retenció il·legal, tipificada al codi penal i demanava que es solucionés la situació’. Després d’aquesta conversa, els mossos no van trucar-lo de nou ni van fer acte de presència al peatge. ‘Finalment vaig trucar a la comissaria de Puigcerdà i la resposta va ser la mateixa: que fes marxa enrere. Vaig dir que no ho faria, perquè posava en perill la seva integritat física i que, per tant, en aquesta situació, considerava que el mantenien retingut’.

Segons assegura, els mossos van dir-li que no era així, perquè no li havien posat cap obstacle rere el cotxe i que, per tant, podia fer marxa enrere. ‘Vaig dir-los que o hi havia un policia que l’habilitava a sortir o no faria pas la maniobra’. Navarro va explicar-los que havien donat les dades del cotxe a la concessionària i que per tant no tenia cap inconvenient en ser demandat. De fet, els treballadors de la concessionària també volien fer-los signar un paper reconeixent el deute, però s’hi van negar. ‘No hi estem obligats i, a més, aquestes dades no sé com són tractades ni on van a parar’.

Navarro va continuar parlant una estona més amb els mossos, mirant de fer-los entendre que es tractava d’una retenció il·legal. Finalment, l’agent que l’atenia va dir que faria una trucada per demanar que alcessin la barrera. ‘Van aixecar la barrera i en Jordi va passar, dues hores i quart després d’haver arribat al peatge’.

Per a Navarro, el més greu són dues coses: que els demanessin cometre una infracció perillosa i que malgrat haver trucat als mossos, els passessin amb una persona que no es volia identificar. ‘Fins que no vaig trucar jo identificant-me com advocat no vam poder parlar amb cap policia’.

VilaWeb ha contactat amb la comissaria dels mossos de Puigcerdà i amb l’empresa concessionària, però ni uns ni altres no han donat cap explicació sobre aquest incident.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any