Quants diners són cent mil milions d’euros?

  • Amb aquesta quantitat es podria construir dues vegades el corredor mediterrani, fitxar dues centes vegades la plantilla del Barça o construir vuitanta Ciutats de les Arts i les Ciències com la de València

VilaWeb
Redacció
11.06.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quan parlem del rescat de la banca espanyola, ens costa de capir a què equivalen els cent mil milions d’euros que Europa vol prestar ara a les entitats financeres de l’estat. Amb alguns exemples podem arribar a fer-nos una idea de quants diners són. Segons la Comissió Europea, la construcció del corredor mediterrani costa, previsiblement, 51.300 milions d’euros; és a dir que amb el rescat bancari pràcticament se’n podrien construir dos.

Comparem aquesta suma amb les que presenten els nostres governs. El pressupost de la Generalitat de Catalunya del 2012 és de 29.727 milions d’euros. Per tant, la suma del rescat equivaldria a tres anys i escaig del pressupost català. En el cas de la Generalitat Valenciana, amb 14.988 milions d’euros, la suma del rescat equivaldria a prop de set anys del pressupost.

En relació amb el País Valencià hi ha una dada encara més impactant: el càlcul del PIB valencià de l’any passat és de 104.687 milions d’euros, o sia que el rescat és pràcticament igual a tota la riquesa creada al País Valencià durant un any.

Grans instal·lacions del país com l’aeroport del Prat, que va costar 3.200 milions d’euros, es podrien pagar fàcilment amb aquests diners; de fet, se’n podrien construir una trentena. La Ciutat de les Arts i les Ciències de València va costar uns 1.300 milions d’euros; és a dir que se’n podrien edificar una vuitantena amb els diners del rescat.

Més anecdòticament, la plantilla del Barça completa costa 554 milions d’euros. Això vol dir que amb els diners europeus es podria fer una lliga amb dos-cents equips d’aquest nivell.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any