Reunió decisiva de l’Eurogrup per a la intervenció d’Espanya

  • L'FMI avança l'informe que precipita la intervenció d'Espanya, i confirma que el sistema bancari necessitarà 40.000 milions

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
09.06.2012 - 12:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els ministres d’economia i finances de la zona euro es reuneixen avui en una teleconferència per acordar els detalls del rescat del sistema bancari espanyo. El govern de Mariano Rajoy esperarà a tenir l’opinió de tots ells abans de demanar formalment la intervenció. El Fons Monetari Internacional (FMI), que havia de presentar les dades del seu informe dilluns, n’ha avançat la publicació aquesta matinada i ha confirmat que els bancs necessitaran una injecció de 40.000 milions per al sanejament.

L’Eurogrup emetrà un comunicat sobre la situació del sistema financer espanyol quan acabi la reunió de la tarda. La pressió perquè el govern de Rajoy actuï i demani el ‘rescat tou’ augmenta; el president del banc central alemany, Jens Weidmann, ha dit avui que és un camí erroni intentar evitar com sigui el rescat, que no es pot esperar que els altres bancs centrals vagin actuant i que cal fer servir ‘els instruments que s’han establert’.

Què diu l’FMI sobre els bancs espanyols?

L’FMI adverteix que la recapitalització bancària necessitaria ‘al voltant de 40.000 milions d’euros’ pels costos de reestructuració i de la reclassificació de préstecs, si bé aquesta xifra podria augmentat ‘per causa de diversos bancs‘. L’objectiu és d’augmentar les reserves de capital, i augmentar la solvència de les entitats.

Ara, l’FMI diu que el nucli del sistema financer d’Espanya és sòlid’, que està ‘ben gestionat i que resistiria més situacions de xoc, per més que romanguin encaravulnerabilitats‘ en el sistema. ‘En un escenari desfavorable, els bancs més grans estarien prou capitalitzats com per resistir nous deterioraments‘.

L’informe diu que els grans bancs espanyols, el BBVA i el Santander, ‘estan prou capitalitzats i disposen d’una sòlida rendibilitat com per suportar un major deteriorament de les condicions econòmiques’. Les ‘vulnerabilitats corresponen als bancs que no estan diversificats internacionalment i a les antigues caixes d’estalvi bancaritzades, i que ja han rebut ajudes econòmiques procedents del Fons de reestructuració Ordenada Bancària (FROB).

‘Les autoritats espanyoles han accelerat de forma recent les reformes del sector financer per tal de reduir la vulnerabilitat del sistema’, diu la número dos del departament de Mercats Monetaris de l’FMI i cap de l’equip d’avaluació, Ceyla Pazarbasioglu. ‘Han pres mesures per abordar la situació d’alguns dels bancs més problemàtics i ara fan una avaluació independent de totes les carteres, que és un pas encoratjador i hauria de contribuir a determinar les futures necessitats de reestructuració’, afegeix Pazarbasioglu.

L’FMI insta el govern de Mariano Rajoy a actuar amb rapidesa, amb el termini màxim d’un any, per restituir la confiança en el sistema financer i preservar l’estabilitat financera’ Si no, ‘podria agreujar la crisi macroeconòmica, s’erosionaria la confiança dels mercats i es malmetria l’estabilitat de forma més generalitzada’.

La plena implementació de les reformes i l’establiment d’un mecanisme de suport públic creïble seran decisius per mantenir l’estabilitat financera en el futur’, ha avisat l’FMI. En aquest sentit, la cap de l’equip avaluador ha remarcat que, ‘d’ara endavant, serà important comunicar amb claredat l’estratègia per crear un mecanisme de suport creïble per les deficiències de capital que, segons demostra l’experiència, és millor sobreestimar que no subestimar’.

Més informació: Preguntes i respostes sobre la imminent intervenció d’Espanya

Obama, sobre Espanya: ‘Retallen, retallen, retallen, i la desocupació puja, i puja’

Mas-Colell confia en un rescat bancari per sortir de la crisi ‘en un any’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any