Duran, contra l’estat propi, convida Vila d’Abadal a integrar-se a CDC

  • Un 96% dels compromissaris avalen en el congrés la gestió de l'actual president del comitè de govern

VilaWeb
Redacció
12.05.2012 - 12:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Josep Antoni Duran i Lleida ha volgut parar els peus des de bon començament en el 25è congrés d’Unió a la proposta independentista de Josep Maria Vila d’Abadal, amb qui disputa el lideratge en la formació. Duran ha fet una defensa del model confederal, per ‘no ser excloent’, i ha qualificat de més sociològic que no polític l’independentisme que també hi ha dins el seu partit; que troba legítim, però que diu que porta a la ruptura i la divisió i que és inviable.

‘Es parla de l’estat propi, però cal primer tenir sentit d’estat, que no és fer política des de les vísceres, sinó des del cap. Sempre des d’Unió hem considerat el valor de la nació per sobre de l’estat. Volem l’Europa dels estats, quan sempre hem defensat europa de les nacions?’, ha dit Duran en la presentació de l’informe de gestió, que també han exposat Josep Maria Pelegrí i Joana Ortega.

Convida Vila d’Abadal a integrar-se a CDC

Duran ha desestimat d’assumir l’aposta per l’estat propi que va fer Convergència en l’últim congrés. ‘Seria la fi d’Unió. La suma donaria menys, seria dolent per Unió, per CiU i per Catalunya’, ha dit, avisant que suposaria la submissió del partit a Convergència. En aquest sentit, ha criticat les declaracions que va fer fa unes setmanes Vila d’Abadal, dient que si Unió no subscriu el discurs independentista suposaria la fi de la federació. La independència ‘ni interessa ni convé’ a Unió, ha dit, i ha emplaçat a qui defensa que el partit segueix els passos de CDC, en referència implícita a Vila d’Abadal,  a integrar-se ‘en el corrent democratacristià d’aquest partit’.

També ha volgut recordar que la consulta sobre l’enuig per la sentència del Tribunal Constitucional, el 2010, van ser les eleccions al parlament, que CiU va guanyar presentant-se amb la proposta del pacte fiscal. ‘Si CiU s’hagués presentat amb el compromís de la independència no hauria guayat les eleccions’, ha reblat.

El congrés ja ha avalat l’informe de gestió (pdf) amb un 96% dels vots favorables, i amb gairebé un 4% d’abstencions.

Unió es bat entre l’encaix i la independència

L’actual president vol reforçar l’encaix de Catalunya a Espanya, mentre que el batlle de Vic vol resoldre les dificultats del país amb un procés d’independència. El 25è congrés de la formació a Sitges es bat així entre dos camins ben diferents, que poden determinar en un futur proper la relació amb una Convergència en fase sobiranista.

Les dues candidatures ja han dit que no hi hauria acord abans de la votació de diumenge per elegir el comitè de govern del partit. Vila d’Abadal justifica el manteniment de les candidatures perquè les propostes són massa distants per poder-ne fer una de comuna.

La presidenta de la mesa del 25è congrés d’UDC, Núria de Gispert, ha xifrat en una dotzena les esmenes que es debatran que demanen un estat propi per Catalunya.

Poques opcions per Vila d’Abadal

Les opcions d’un i altre candidat són ben desiguals. Si bé el batlle de Vic ha aconseguit els avals necessaris per plantar cara a Duran, hom assegura que no té opcions de batre’l pel control que l’actual president té dels quadres intermitjos del partit. No debades, una de les reivindicacions més insistents de Vila d’Abadal és una millora dels sistemes de democràcia interna i més participació de les bases.

L’estratègia de Duran i Lleida per mantenir intactes les seves opcions ha estat, en bona mesura, ignorar Vila d’Abadal i la seva candidatura. De fet, tal com ha assegurat el batlle de Vic, Duran ha evitat reunir-se amb ell des que van parlar per última vegada en la campanya electoral al parlament de 2010.

La relació amb CDC, en joc

L’evolució de l’ambició nacional de Convergència marcada clarament en l’últim congrés fa poques setmanes genera algunes incògnites sobre la viabilitat del projecte comú si s’imposen les tesis de Duran. Si com anuncia el govern d’Artur Mas, som a prop d’un xoc amb Espanya, els projectes contradictoris d’UDC i CDC poden posar en perill la federació. Duran al·lega que ell defensa un model confederal per Espanya i reivindica aquest model com un dels objectius fundacionals del partit l’any 1931. En canvi, Vila d’Abadal, nét d’un dels fundadors, diu que Unió era independentista i que ho ha de tornar a ser.

El resultat d’aquest torcebraç es resoldrà diumenge a migdia. Avui, els militants del partit social-cristià han de debatre les ponències i les esmenes que s’hi han presentat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any