Els Mossos desmantellen a Madrid un grup que distribuïa música i material neonazi

  • Els dos responsables de la xarxa han estat detinguts · Hi ha una dona encausada

VilaWeb
Redacció
11.05.2012 - 09:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els mossos d’esquadra, en col·laboració amb la policia espanyola, han desmantellat a Madrid un grup especialitzat a distribuir música i material neonazi a escala internacional. L’operació s’ha acabat amb l’arrest a Madrid dels dos màxims responsables i la imputació d’un tercer, com a presumptes autors d’un delicte d’associació il·lícita i contra les llibertats i drets fonamentals.

També han decomissat molt de material informàtic, un miler de banderes neonazis, braçalets amb l’esvàstica i la creu cèltica, més d’un miler de peces de roba i una vintena de caixes amb insígnies, medalles i pins amb simbologia nacionalsocialista, i compactes de grups d’aquesta ideologia.

Els detinguts són Eduardo L. M. i Pedro Fernando FP, veïns de Madrid. L’últim és un reconegut advocat ultradretà que al final dels anys 1980 va cofundar Bases Autónomas, una organització juvenil neofeixista, d’influència nacionalsocialista; també hi ha encausada Maria Teresa S. M., de Madrid.

Concert a Sabadell

La investigació va començar al final del 2010 a requeriment de la fiscalia de delictes d’odi i discriminació de Barcelona, arran d’un concert de música neonazi que va fer l’octubre d’aquest any a Sabadell un dels grups espanyols més notoris, Batallón de Castigo. Els mossos, a petició de la fiscalia, van enregistrar íntegre el desenvolupament del concert per identificar-ne els promotors i els components del grup.

Els investigadors van analitzar el contingut de les lletres de les cançons i van determinar un presumpte delicte de provocació a l’odi, a la violència i a la discriminació. Les investigacions, sota la tutela del Jutjat d’Instrucció 2 de Sabadell, van determinar, així mateix, que hi havia un conducte de distribució d’aquesta mena de música, sostingut per un entramat d’empreses, relacionades entre si, que se servien de canals comercials legítims per arribar al públic. La distribució es feia a escala espanyola i internacional, i en tots els casos era de música que incita a la violència, promou l’odi racista, contra immigrants i certes ideologies, i propala l’antisemitisme, tot en un marc d’adoctrinament nazi.

Els mossos es van desplaçar el 8 de maig a Madrid i, en col·laboració amb la policia espanyola, van arrestar-hi els presumptes responsables del canal de distribució neonazi i van fer els tres escorcolls a la seu de les empreses investigades, on van confiscar molt de material neonazi. Aquest material es distribuïa a tot Espanya, a països europeus com Alemanya i França, i a Sud-amèrica.

L’operació continua oberta i no es descarten més detencions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any