L’Audiència troba que la presó provisional als tres joves pel 29M era innecessària

  • Han estat 33 dies tancats · Avui surten en llibertat sense fiança · Continua en presó preventiva una sindicalista de la CGT

VilaWeb
Redacció
04.05.2012 - 16:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Audiència de Barcelona, que ha deixat en llibertat provisional els tres joves empresonats per aldarulls relacionats amb la vaga general del 29 de març, ha considerat que la presó preventiva a què han estat sotmesos durant un mes no era pas ‘un instrument necessari’. En una de les interlocutòries, el magistrat argumenta que la presó provisional ha d’aplicar-se ‘quan no es pot aconseguir la finalitat que es pretén per cap altre mitjà o recurs menys gravós o radical que la privació de llibertat’, com és el cas, segons que diu.

Per això ha admès el recurs presentat pels tres nois, empresonats a Quatre Camins i Brians II des de la jornada de vaga general, i ha deixat sense efecte l’empresonament, si bé els ha prohibit que assisteixin a manifestacions o reunions reivindicatives mentre duri el procés.

Aquesta resolució invalida la interlocutòria que havia fet pública avui mateix la jutgessa d’instrucció 18 de Barcelona, que els decretava llibertat sota una fiança de 3.000 euros i 6.000. La interlocutòria de la jutgessa d’instrucció considerava que un cop acabada la cimera del Banc Central Europeu, ja no hi havia risc de ‘reiteració delictiva’, que era un dels motius per mantenir-los entre reixes, i per això decretava l’alliberament dels tres joves, si bé els imposava una fiança –ara invalidada– de 3.00 euros per a un d’ells, i de 6.000 per als altres dos. 

Javier Tadeo, Ismael B. i Daniel A. han passat trenta-tres dies en presó provisional, des que ingressaren el dia de la vaga general. ‘La presó provisional ha arribat al seu final però seguim reiterant que ha estat una mesura injusta i arbitrària, que violava el principi de pressumpció d’innocència i que tenia poca base legal tal i com han declarat públicament entitats de referència en el món del dret com el Col·legi d’Advocats de Barcelona’, diu en un comunicat l’Associació d’Estudiants Progressistes, de la qual formen part en Daniel i n’Ismael.

També en relació amb la jornada de vaga general, la policia va detenir la setmana passada la secretària d’organització de la CGT, Laura Gómez, acusada de calar foc a unes caixes de cartró davant la Borsa de Barcelona. Des del passat dijous dia 26 que és en presó provisional.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any