Jo Sí que vull els peatges (Xavier Deulonder i Camins)

  •    Comprenc que la notícia que s’allargaven els peatges de les autopistes catalanes per pagar les autovies gratuïtes de Madrid hagi estat un dels desencadenants de la campanya #novullpagar, i, a més, que, en la situació actual,  aquesta actitud resulti una manera molt directa d’expressar la protesta catalana contra l’espoli fiscal espanyol; tanmateix, considero que amb el tema dels peatges ens estem equivocant ...>>

VilaWeb
Redacció
04.05.2012 - 11:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

   Si la llum del sol i l’aire de cel són gratuïts és, simplement, perquè la seva existència no es deu pas a l’acció de cap persona o entitat, de la mateixa manera que si hom no ha de pagar pels bolets que cull al bosc és perquè si hi són no és pas perquè ningú s’hagi hagut de dedicar a conrear-los.
       Igualment, si Déu ens enviés manà des del Cel, llavors tindríem un aliment gratuït pel qual ningú no tindria dret a fer-nos pagar.
       Excepte en aquests casos, doncs, tot té un cost i un preu que cal satisfer si se’n vol gaudir.
       El cost de la construcció i manteniment de les autopistes només es pot recuperar de dues maneres: o amb impostos o amb peatges.
       Amb la primera opció, el preu de les autopistes va a càrrec de tots els ciutadans, tant si les utilitzen com si no, mentre que, amb la segona opció, si no tot, almenys sí una part d’aquest cost el paguen només els usuaris.
       A més, hi ha un altre problema: no tots els usuaris de les autopistes són ciutadans, entenent per tals aquells que, per estar empadronats al territori, paguen impostos a l’Estat; és a dir, si jo em trobo en un país estranger on les autopistes no tenen peatges, llavors, per a mi, sí que són gratuïtes perquè com que no sóc pas ciutadà no pago pas impostos a l’Estat que ha de mantenir-les.
       Si passem de la teoria a la pràctica, resulta que, com tots sabem, els Països Catalans són aquell territori d’Espanya on totes les autopistes són de peatge mentre que, a les altres regions espanyoles, les autopistes són gratuïtes, la qual cosa significa que els catalans les hem de pagar també amb els nostres impostos.
       El greuge i la protesta per aquesta situació discriminatòria són del tot legítims, el problema és que la resposta que s’hi ha donat no és pas la correcta.
       Per als qui no qüestionen la pertinença de Catalunya, el País Valencià i les Illes a Espanya, la solució hauria de ser exigir que el sistema de peatges es generalitzés a tot arreu del territori espanyol, mentre que, per als independentistes, la solució resulta encara més simple i senzilla: un cop independents, ja no pagarem cap mena d’impost a Espanya.

   Per la seva situació geogràfica, Catalunya és un lloc de pas; per tant, si, l’endemà de la independència, el govern català abolís els peatges cometria un greu error.
Si, per exemple, un camioner francès passés per Catalunya amb destí a Espanya o Portugal, llavors usaria les autopistes catalanes sense haver de pagar i, per tant, aquest seria un cost que hauríem d’assumir amb els nostres impostos tots els catalans, fins i tot aquells que no usen mai les autopistes perquè ni tan sols tenen carnet de conduir.
Ara fa uns quants anys, vaig anar de vacances a Extremadura i vaig poder gaudir-hi de les seves autopistes sense peatges, però, compte, no pas gratuïtes perquè com a ciutadà espanyol que sóc haig de pagar impostos per al seu manteniment.
Si després de la independència, jo tornés a Extremadura i les autopistes continuessin sense tenir-hi peatges, me n’alegraria molt perquè llavors, sí que per a mi serien també gratuïtes ja que no les hauria de pagar ni com a usuari ni com a ciutadà perquè, havent-se separat Catalunya d’Espanya, jo ja no contribuiria a l’estat encarregat de mantenir aquelles autopistes.
Els arguments que es fan servir per reivindicar la pretesa gratuïtat de les autopistes, que no seria pas tal perquè llavors les hauríem de pagar amb els nostres impostos, també servirien per exigir la gratuïtat dels transports públics, cosa que a ningú que tingui un mínim de sentit comú se li acudeix de plantejar.
Ja ho sé que alliberats de l’espoli fiscal espanyol, disposaríem de molts més recursos que ara, però si ens poséssim a tirar de veta i a estirar més el braç que la màniga, a la llarga acabaríem com a Grècia.

Xavier Deulonder i Camins (29-4-2012)
deulonder@mesvilaweb.cat

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any