Urdangarin i el seu ex-soci negocien un acord amb la fiscalia per evitar la presó

  • Es declararien culpables de delictes econòmics i pagarien 3,5 milions d'euros pels danys causats

VilaWeb
Redacció
01.05.2012 - 09:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Iñaki Urdangarin i el seu ex-soci Diego Torres a l’Instituto Nóos buscarien en aquests moments un acord amb la Fiscalia Anticorrupció que els permeti evitar d’anar a la presó si són condemnats. N’informen avui els diaris El País, El Mundo i El Periódico, que afegeixen que en canvi de no ingressar-hi el gendre del rei i el seu company de negocis reconeixerien els fets pels quals són investigats i estarien disposats a reparar el mal causat a l’erari públic amb el pagament de 3,5 milions d’euros.

Aquest pagament de 3,5 milions per a cobrir la responsabilitat civil pels danys causats és necessari, diu la mateixa informació, perquè si s’arriba a l’acord es pugui aplicar a Urdangarin i a Torres l’atenuant de reparació del dany. Els dos encausats pretenen, així, que si se’ls imposa una pena privativa de llibertat, sigui inferior als dos anys de presó i, per tant, no hi hagin d’ingressar. En el cas d’Urdangarin, a més, els advocats treballen en la línia de l’acord amb la fiscalia per evitar fins i tot un judici que pot erosionar encara més la imatge de la Casa Reial.

Segons els mitjans que han filtrat la suposada negociació, la solució proposada respondria a l’aparició de missatges electrònics comprometedors del gendre del rei. Urdangarin hi relata gestions fetes tant per la infanta Cristina com pel rei per aconseguir finançament per a un projecte de l’Instituto Nóos.

EUPV reclama l’encausament de Camps

El portaveu adjunt d’Esquerra Unida a les Corts, Ignacio Blanco, ha considerat que ‘tan culpable’ pot ser el gendre del rei per haver rebut presumptament diners públics com l’ex-president de la Generalitat, Francisco Camps, ‘per haver-li’n donat’. El representant d’EUPV afirma que ‘l’oferta d’Urdangarin i el seu soci al jutge d’un pacte per declarar-se culpables i tornar els diners públics que suposadament van rebre dels governs valencià i balear, en canvi d’una condenma més baixa, no és suficient’.

‘A banda que la justícia haurà d’aplicar-los la condemna que els correspon, sense privilegis, i per descomptat que hauran de tornar els diners, els responsables que els en van donar, l’ex-president Camps i l’ex-conseller Camps, entre més, han de retre comptes també al jutge’, argumenta.

Blanco reclama que Iñaki Urdangarin ‘torni els aproximadament sis milions d’euros que va obtenir de l’Ajuntament de València i de la Generalitat, per unes jornades inflades, absolutament inútils i que es destinaven únicament a generar al duc de Palma i el seu soci benefici i lucre’.

El diputat d’Esquerra Unida incideix en el fet que ‘tan presumptament culpable és Urdangarin per parar la mà com els qui li van donar quantitats milionàries de diners públics. Principalment l’ex-president Francisco Camps i l’ex-conseller Gerardo Camps, i tots dos també haurien de comparèixer a la justícia i seure al banc judicial per a depurar responsabilitats penals’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any