Espanya suspèn l’espai Schengen fins el 4 de maig per la cimera del BCE a Barcelona

  • Dos mil cinc-cents agents de la guàrdia civil i la policia espanyola reforçaran la setmana vinent el dispositiu dels mossos a la capital catalana

VilaWeb
Redacció
28.04.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Ministeri d’Interior espanyol començarà a aplicar a les 00.00 hores la suspensió del Tractat de Schengen, que des de 1985 permet la lliure circulació de persones, béns i serveis als països de la Unió Europea. El restabliment temporal del control fronterer, que s’allargarà fins el 4 de maig, és justificat pel ministre Jorge Fernández Díaz per a preservar la seguretat durant la celebració de la cimera del Banc Central Europeu (BCE) a Barcelona, del 2 al 4 de maig. El pla preveu el reforç del control als passos terrestres de la Jonquera, Portbou, Puigcerdà, Camprodon, Les i Canfranc, i als aeroports de Barcelona i Girona.

El govern espanyol, de fet, preveu l’arribada a la capital catalana de persones violentes i antisistema, especialment d’Itàlia i de Grècia, per a intentar ‘rebentar’ la cimera amb aldarulls i destrosses com els que hi va haver a Barcelona durant la vaga general del 29 de març.

El Ministeri d’Interior considera que el text de l’acord de Schengen estableix que la lliure circulació de persones per l’Europa sense fronteres es pot interrompre temporalment en el cas que es doni ‘una seriosa amenaça a l’ordre públic o a la seguretat interior’.

Espanya ja va tancar temporalment l’espai Schengen el 2004, en ocasió del casament del príncep Felipe i de Leticia Ortíz, un mes després dels atemptats de l’11 de març a Madrid.

Set mil policies a Barcelona

També s’ha previst que dos milers i mig d’agents de la guàrdia civil i de la policia espanyola arribin aquests dies a Barcelona per a blindar la ciutat, juntament amb quatre mil cinc-cents mossos d’esquadra, arran de la cimera del Banc Central Europeu de la setmana vinent.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any