Barroso reconeix que ‘Catalunya podria ser independent’

  • El president de la Comissió Europea va dir a Ramon Tremosa que 'si Eslovènia és independent també ho podria ser Catalunya' · Els partits independentistes responen Llanos de Luna

VilaWeb
Redacció
08.04.2012 - 12:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La frase de la delegada del govern espanyol a Catalunya segons la qual una Catalunya independent seria l’estat més pobre d’Europa ha aixecat una notable polèmica. Els partits independentistes han atacat ‘la ignorància’ de la delegada que contradiu totes les opinions existents. De fet fa setmanes l’eurodiputat de CiU Ramon Tremosa va desvetllar una conversa amb el president de la Comissió Europea on aquest li va dir que Catalunya podria ser independent perquè té un PIB més alt que Portugal.

Els partits independentistes han respost avui les declaracions de la delegada del govern espanyol. Esquerra li ha dit que ‘l’espanyolisme encega la raó’ i Solidaritat ha recordat que ‘una Catalunya independent seria el setè estat d’Europa’ pel que fa al PIB.

De Luna va argumentar en declaracions a la Cadena COPE que Catalunya hauria de pagar aranzels per exportar els seus productes, amb un increment de fins al 40%, i esperar cinc anys per poder entrar a la Unió Europea (UE), i ha afegit que el discurs independentista és propi “dels qui no estimen Catalunya”.

Simó ha respost a De Luna que Catalunya seria un dels països més rics per si mateix i que seguiria formant part de la UE, ja que si un territori ha format part de la unió, automàticament passa a ser membre com a país per la via de l’ampliació interna.

La portaveu republicana ha considerat que el discurs de De Luna es basa “en una actitud colonial i prepotent de qui se sent amo d’un poble”, i que Catalunya serà el que vulguin els catalans, pel que ha insistit a demanar que es convoqui una consulta popular aquesta mateixa legislatura.

Bertran ha posat xifres a la riquesa de Catalunya amb dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), amb un PIB per càpita el 2011 equivalent a ser el setè país de la UE, per darrere de Luxemburg, Holanda, Irlanda, Dinamarca, Àustria i Suècia.

“El fet de mantenir-nos a Espanya és el que ens està enfonsant i empobrint com a país”, ha considerat, després de recordar les balances fiscals desfavorables per a Catalunya en un 8,4% del PIB.

La conversa de Tremosa amb Barroso

Per la seva banda l’eurodiputat de CiU Ramon Tremosa va desvetllar a través del twitter fa unes setmanes una conversa amb el president de la Comissió José Manuel Durao Barroso on aquest li va dir que Catalunya podia ser perfectament un estat independent. Segons Tremosa Barroso li va preguntar sobre el creixement de l’independentisme a Catalunya i després va afirmar que si Eslovència era independent Catalunya també podia ser-ho.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any