Què en diuen els especialistes?

  • La visió de juristes, economistes i estudiants

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Per desglossar els punts clau de la reforma hem parlat amb juristes, economistes i estudiants, que ens donen la seva visió sobre la reforma i ens ajuden a comprendre les parts més controvertides.

Avinences i discrepàncies

La intenció de reformar la llei laboral era, segons el govern espanyol, afavorir l’ocupació. Malgrat les discrepàncies, economistes, juristes i estudiants destaquen la importància que es dóna a la formació i a la facilitat per fer pràctiques en empresa.

Tot i això, és difícil crear una norma tan sensible a gust de tothom. Des del primer moment, sindicats i patronals han mostrat les seves discrepàncies. Els representants dels treballadors critiquen que la reforma s’ha enfocat a facilitar l’acomiadament. En canvi, les empreses veuen la llei amb bons ulls, perquè asseguren que abaratint el preu de l’acomiadament tindran menys por de contractar nous treballadors. Tot plegat s’agreuja per l’arraconament de les negociacions col·lectives i el poder de decisió unilateral de l’empresari.

Pràctiques pels joves

La nova Llei Laboral preveu un nou contracte per la formació i l’aprenentatge. Està destinat a joves d’entre 16 i 25 anys sense qualificació professional i que estan fent un curs de formació professional. Es pretén que puguin compaginar els estudis amb pràctiques. Les empreses que acceptin contractar joves en pràctiques gaudiran de reduccions de fins a 1500€ en les quotes a la Seguretat Social. Per alguns, això suposa precarietat laboral fins gairebé els trenta anys, mentre que per altres és una bona oportunitat que tenen els joves per entrar al mercat de treball.

Flexiseguretat

Un dels termes més utilitzats i problemàtics en la reforma és la “flexiseguretat”. Però, què vol dir exactament? Va sorgir a Dinamarca els anys 80 i pretenia posar facilitats en la contractació i acomiadament de treballadors, proveir més protecció social als aturats i facilitar la formació. 

En concret, és la disposició de l’empresari per canviar els destins i funció dels treballadors per preservar els llocs de treball i no haver d’acomiadar.

Una llei inconstitucional?

Alguns partits de l’oposició han plantejat portar el text al Tribunal Constitucional perquè consideren que es vulneren drets fonamentals de la carta magna. Els punts més criticats són la falta de tutela judicial efectiva (si el treballador considera que el seu acomiadament és improcedent, el jutge només podrà sentenciar atenent el que disposa la llei laboral), l’excés de poder dels empresaris i la vulneració de la llei d’igualtat.

El contracte únic

La temporalitat és un aspecte que no soluciona la nova llei. Així coincideixen tant sindicats com patronals. Des de les files més liberals es proposa crear un únic tipus de contracte indefinit per a tothom, amb la intenció de facilitar la contractació. Però des del govern espanyol no es contempla aquesta possibilitat i aposten per un contracte fix a temps parcial.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any