Bayrou, primer candidat a l’Elisi a defensar el català i l’occità

  • Defensa, parlant occità en un acte de pre-campanya a Tolosa, la pluralitat cultural i lingüística

VilaWeb
Redacció
12.03.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

S’acosta la data del 31 de març, en què hi ha convocades manifestacions a Perpinyà, Aiacciu, Baiona, Estrasburg, Kemper i Tolosa per a reivindicar una llei que garanteixi drets per a les llengües minoritzades a l’estat francès. Serà poc abans de la primera tanda de les presidencials franceses, en què un dels candidats, François Bayrou (MoDem), vol potenciar el reconeixement i l’ús d’aquestes llengües. Ho va dir, parlant occità, en un acte polític aquest cap de setmana a Tolosa (vídeo).

Va defensar la necessitat que la cultura sigui plural: ‘que les llengües regionals de França siguin reconegudes tal com es mereixen, com a part de la riquesa nacional, i no com un element de feblesa, com les ha definides Nicolas Sarkozy en un discurs que ha estat una estigmatització de les nostres llengües i les nostres cultures’.

‘Qu’ei finit lo temps de la vergonha e que comença lo temps de la fiertat!

El candidat del Moviment Demòcrata va voler dedicar unes paraules en occità a un auditori occità: ‘Qu’ei finit lo temps de la vergonha e que comença lo temps de la fiertat! Qu’èm occitans e bearneses, e bigordans e catalans, e bretons e basques. Pr’amor qu’i a de basques tanben. E qu’avèm l’intencion de contunhar a parlar la lenga nòsta. Qu’ei la nòsta lenga e qu’avèm tanben a la transméter, a la balhar aus dròlles qui son d’aquí! O mon país, Tolosa’. Bayrou citava amb aquestes paraules el cantant tolosenc Claudi Nogaròu.

I després va continuar defensant el pluralimse cultural. ‘Hem d’evitar que el facin malbé jacobins de tota mena. Perquè hi ha individus que pensen que és necessari que tots els poders estiguin a les mateixes mans: el poder polític, l’ideològic, l’econòmic i el cultural’.   

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any