L’ANC es constitueix per avançar cap a la independència

  • Prop de 7.000 assistents omplen el Palau Sant Jordi en l'acte constituent de l'Assemblea Nacional Catalana

VilaWeb
Redacció
10.03.2012 - 14:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Prop de 7.000 independentistes s’han aplegat al Palau Sant Jordi per assistir a l’acte de constitució de l’Assemblea Nacional Catalana. Els 3.000 membres de ple dret han aprovat els estatuts, el reglament intern i el full de ruta cap a la independència, que preveu crear una majoria social per treballar per la independència i celebrar un referèndum el 2014. El proper objectiu serà una manifestació l’Onze de setembre sota el lema ‘Catalunya, nou estat d’Europa’.

També han votat i aprovat l’informe del secretariat i del consell permanent, i han descartat, per majoria absoluta, que l’ANC es pugui presentar mai en una convocatòria electoral. L’assemblea ha escollit com a fedataris de l’acte Ferran Requejo, Salvador Cardús, Mossèn Dalmau i Muriel Casals.

L’acte, l’ha obert l’actriu Carme Sansa, que ha declarat: ‘Tot això va començar el 13 de setembre de 2009 a Arenys de Munt’. Durant bona part del matí s’han votat esmenes i propostes i hi ha hagut actuacions de la coral Poble que canta.

Desenes d’intel·lectuals han apadrinat aquesta iniciativa que vol continuar la tasca de mobilització social que les consultes van portar a la seva màxima expressió fins ara.

La presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals; el president del Centre Internacional Escarré per les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN), Aureli Argemí, i el president de l’Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Vila d’Abadal, han intervingut en representació de tres grans entitats catalanes que donen suport a la iniciativa.

Muriel Casals ha destacat la importància del dia d’avui, ‘resultat de tot l’esforç de la societat civil’, i ha animat tothom a participar en ‘iniciatives com l’ANC que treballen amb el mateix horitzó’. Per la seva banda, Aureli Argemí ha dit que els catalans no només havien superat la por de tres dècades enrere sinó que havien donat un pas ferm cap a la independència. ‘Hem demostrat que som més conscients que la recuperació de la sobirania és un dret i un deure. Que el futur depèn de nosaltres, dels qui creiem que la llibertat no es dóna sinó que, des de la base social unida, es pren’. El batlle de Vic ha recordat que des de la sentència del TC contra l’estatut ‘perilla la nostra identitat, i l’únic camí és la independència’. Per això ha defensat que els catalans han de ser lliures ‘per dignitat’ i que la unitat serà bàsica.

El discurs final ha anat a càrrec de l’actor Sergi López, que ha parlat amb contundència i claredat sobre la independència, ‘el principi, i no el final’, del camí. L’actor vilanoví ha declarat que la independència era massa a prop com per deixar-la escapar i ha acabat amb el clam ‘Visca la terra, visca els Països Catalans lliures i independents’.

L’ANC és des d’avui una realitat jurídica, que té intenció de treballar per a complir el full de ruta marcat. Un cop deixada enrere la primera fase, avui ha començat la segona, la de la consolidació de l’assemblea, que clourà el proper Onze de setembre amb una marxa per la independència. En el manifest, l’ANC denuncia els ‘continus intents d’assimilació’ de Catalunya per part d’Espanya i la constant negativa de l’estat de reconèixer Catalunya com a nació.

Suport dels intel·lectuals

Personalitats més o menys veteranes i habituals dels fòrums de l’independentisme activista ja han anunciat que hi serien i que darien suport al projecte amb col·loquis i debats pertot: Aureli Argemí, Carles Boix, Moisès Broggi, Jordi Carbonell, Salvador Cardús, Muriel Casals, Patrícia Gabancho, Elisenda Paluzie, Ferran Requejo, Francesc Ribera (Titot), Pep Riera, Miquel Sellarés, Josep Maria Terricabras i més seran demà a la primera fila del Sant Jordi.

També hi han assistit representants dels partits (CiU, ERC, ICV, SI, CUP, i Reagrupament) i dels sindicats (UGT i Intersindical-CSC), amb una bona representació de batlles de l’Associació de Municipis per la Independència i amb alguns representants de l’esquerra abertzale basca.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any