Rigau: ‘El tribunal preserva i no qüestiona el model educatiu’

  • La consellera es mostra satisfeta amb la decisió del TSJC · Els partits, satisfets però expectants

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
08.03.2012 - 16:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La consellera d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Irene Rigau, es mostra satisfeta per la resolució del TSJC sobre el recurs que havia presentat el govern a la interlocutòria del tribunal sobre la llengua a l’escola. En una conferència de premsa que, segons ha dit Rigau, ‘celebrem amb molt de gust’, la consellera ha considerat que ‘avui és un bon dia perquè podem celebrar que tenim una llei que val’.

‘El consens sobre la LEC es manté intacte en tots els punts clau que la va permetre’, ha dit Rigau. ‘Hem donat la sentència a tots els grups parlamentaris i ells faran la seva valoració particular’, ha afegit.

‘Ens preocupava que arran d’unes denúncies individuals se’n derivés el canvi de model educatiu a Catalunya. I això no s’ha produït. Aquesta era la nostra preocupació principal. El fet que per unanimitat dels membres del tribunal quedi sense efecte la discussió del model és molt important.’

Rigau ha dit que quan hi va haver la resolució del Suprem no hi havia l’actual LEC, que ja preveu una atenció lingüística individualitzada durant el segon cicle d’educació infantil quan així ho demanin les famílies. ‘La resolució constata la validesa del model lingüístic i garanteix els drets dels alumnes de Catalunya’, segons Rigau.

Rigau també ha dit que ‘el domini de les dues llengües no depèn del nombre d’hores amb que s’escolaritzi els alumnes en cadascuna’. ‘Hem de continuar treballant pel coneixement de les dues llengües, però no hem de canviar res del nostre model’.

Artur Mas: ‘Es manté el model d’immersió lingüística’

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet unes declaracions d’urgència quan s’ha sabut la decisió dels magistrats del TSJC sobre la llengua a l’escola. ‘Pel que sabem, i amb prudència fins que no llegim la lletra petita, podem dir que som on érem i que no ens mourem d’aquí’. Considera que la sentència no altera el model. I ha afegit: ‘Les excepcions ja són les previstes en les lleis actuals i si s’ha d’afinar alguna coseta, ja es farà’. Ha dit que no es mostraria definitivament satisfet fins que no hagués pogut llegir la sentència sencera.

Els partits, satisfets però expectants

El responsable d’Educació i Universitats del PSC, Daniel Font, ha dit que els socialistes valoren positivament la interlocutòria del TSJC perquè valida la immersió lingüística, alhora que garanteix els drets del pares que reclamen un tractament ‘individualitzat’ dels seus fills. Font ha celebrat que la sentència acaba amb ‘l’interrogant’ sobre la llengua a els escoles catalanes, que segueix un ‘model d’èxit que garanteix el coneixement de les dues llengües en acabar l’educació obligatòria’. El responsable del PSC també ha atacat el PP per tenir ‘objectius no explícits’ i sense relació amb la política lingüística com la creació d’una doble xarxa escolar.

El secretari general d’ICV, Joan Herrera, ha valorat positivament que el TSJC hagi avalat l’actual model d’immersió lingüística però també ha avisat que la ‘mala notícia’ és que aquesta qüestió no es pot donar per tancada ja que la ‘bretxa continua oberta’. Herrera ha recordat que l’origen de l’actual situació és la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l’estatut i ha augurat que després de la decisió d’avui hi pot haver escenaris de major conflictivitat en algunes escoles catalanes, en referència a què més pares d’alumnes demanin que la llengua vehicular pels seus fills sigui el castellà.

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha fet una crida a la unitat social i política en defensa de la immersió lingüística davant d’una decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que, al seu parer, ‘obre incògnites’. Ha demanat al Departament d’Ensenyament que doni instruccions clares als docents i els protegeixi perquè no quedi ‘cap escletxa’. Ha censurat que un organisme com el Tribunal Suprem pugui posar ‘en risc’ les bones pràctiques de la societat catalana per iniciativa de ‘decisions polítiques de caràcter egoista’, i més quan és un model d’èxit valorat per les institucions europees.

Solidaritat ha lamentat que el TSJC s’hagi limitat a indicar que han de ser els ‘jutges espanyols’ del Tribunal Suprem (TS) els qui dictaminin sobre la continuïtat de la immersió lingüística. El diputat Alfons López Tena ha emplaçat els magistrats del TS a inhibir-se sobre aquesta qüestió, recalcant que ja suficient feina tenen amb ‘casos de corrupció’, en els que també estan implicats alguns jutges.

El portaveu adjunt del PP al Parlament de Catalunya, Santi Rodríguez, ha dit que la interlocutòria del TSJC ‘no entra en el problema de fons’ del model lingüístic català, sinó que només es pronuncia sobre un cas concret. Per això, ha dit, el PP no fa una valoració positiva ni negativa de la decisió. Segons Rodríguez, el TS sí que es va pronunciar sobre el model, però el TSJC no ha entrat a dirimir sobre quin sistema s’hauria d’aplicar o sobre la idoneïtat de l’actual model. El portaveu popular ha declarat que el seu partit és contrari a la segregació dels nens per aules i que defensa un sistema integrador que garanteixi efectivament l’equitat en l’ensenyament de les dues llengües.

 

Més informació: La justícia posa condicions a la immersió

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any