Desenes de milers de xiquets valencians no poden estudiar en català

  • L'oferta del Consell és inferior a la demanda · La Generalitat vol eliminar la línia en català i fer-ne una de sola plurilingüe

VilaWeb
Redacció
08.03.2012 - 14:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Mentre a Catalunya un recurs interposat per tres famílies ha deixat tocat el model d’immersió lingüística, al País Valencià cada any desenes de milers de xiquets no poden estudiar en català malgrat que ho volen i, a sobre, el Consell preveu ara d’eliminar la línia en català per imposar-ne una de sola que inclogui català, castellà i una tercera llengua.

Segons les dades facilitades per Escola Valenciana, la demanda d’una línia en català a infantil era l’any passat del 61%. L’oferta, però, era del 33%, de manera que prop de la meitat dels alumnes es va quedar sense poder estudiar en català. Les xifres d’enguany són similars. Així, a infantil i primària hi ha gairebé 126.000 alumnes que voldrien aprendre en català i no poden. Un percentatge que s’incrementa a secundària, on el 65% dels instituts exclou la possibilitat d’escollir el programa d’ensenyament en valencià (PEV) i, per tant, el dret a estudiar en català.

‘Les cinc universitats valencianes han avalat el model de la línia, i està demostrat que el millor sistema és el de la immersió lingüística’, diu a VilaWeb Àngel Martí, gerent d’Escola Valenciana, que avisa que el model únic que vol imposar el Consell ‘és un colp a l’escola pública i a la llengua a les escoles’. Martí recorda que els alumnes escolaritzats en català acaben l’educació amb més competències: ‘La immersió lingüística ha demostrat els bons resultats, on al País Valencià encara són més evidents: està demostrat que els xiquets escolaritzats en català tenen més coneixement de català, de castellà i d’anglès’.

Escola Valenciana és una de les entitats que formen la plataforma Somescola.cat i Martí insisteix en el suport de l’entitat a la immersió lingüística. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any