La tertúlia proscrita

Marxa de torxes per Emili Darder

  • En el 75è aniversari de l'assassinat del darrer batlle republicà de Palma

VilaWeb
Redacció
24.02.2012 - 21:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La comissió Emili Darder, en el 75è aniversari de l’assassinat del darrer batlle republicà de Palma, ha organitzat una marrxa de torxes que ha aplegat unes dues-centes persones en el recorregut de sa Feixina fins al cemeteri de Palma, on s’ha llegit un manifest.

Tal com explica Bartomeu Mestre en un apunt del seu bloc, ‘Darder, víctima de la barbàrie feixista militar, va ser impulsor de la llengua, la cultura, l’educació i la sanitat com cap altre batle de Palma anterior o posterior’.

El desembre de 1933, fou elegit batle de Palma per Esquerra Republicana Balear. Quan esclatà la guerra dels tres anys, Darder va ser detingut el 20 de juliol del 1936 i tancat al Castell de Bellver. El desembre del 1936 se li embargaren béns per valor de dos milions de pessetes. Sotmès a consell de guerra, fou condemnat a mort encara que el fiscal només n’havia demanat 20 anys de presó. El 24 de febrer del 1937, tot i trobar-se greument malalt, fou afusellat al cementeri de Palma juntament amb Antoni Maria Ques Ventanyol, Alexandre Jaume Rosselló i Antoni Mateu Ferrer.

Enllaços
Array

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any