Megaupload dóna corda al debat sobre la pirateria

VilaWeb
VilaWeb
M. Lacima, M. Llort, P. Pérez
20.02.2012 - 11:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Megaupload era el magatzem de contingut audiovisual més gran a la xarxa. Més de 150 milions d’usuaris a tot el món utilizaven aquest servei per veure pel·lícules o sèries, tant en la seva versió gratuïta com en la de pagament. Alguns internautes també emmagatzemaven documents privats al lloc web.

El passat 20 de gener, en una macroperació a Nova Zelanda, l’FBI va detenir al fundador de Megaupload, Kim Schmitz, àlies Kim Dotcom, i als principals directius de l’empresa. L’Estat de Virginia (EUA) els acusava de conspiració criminal per lucrar-se amb la distribució il·legal de contingut protegit per les lleis de propietat intel·lectual i de blanquejar diners.

Alguns dels continguts que penjaven els usuaris vulneraven els drets d’autor. Megaupload no proporcionava directament els continguts, però sí que cedia l’espai per tal que els internautes ho fessin.

Kim Dotcom, d’origen alemany, era una de les deu persones més riques de Nova Zelanda. Segons l’FBI les seves empreses generaven 175 milions de dòlars gràcies als usuaris de la versió Premium i la publicitat. 

Com funcionava exactament?

Megaupload permetia als usuaris pujar diferents arxius que s’emmagatzemaven al núvol d’Internet. Els internautes rebien un codi que els permetia accedir als documents des de qualsevol ordinador. Megaupload no tenia un buscador per cercar els arxius, però hi havia altres pàgines que oferien els enllaços classificats perquè fos fàcil trobar, per exemple, una pel·lícula en concret. Fins i tot, Megaupload recompensava als usuaris que pujaven els continguts més sol·licitats.  

La tretzena pàgina més visitada a tot el món, amb més de 50 milions de vistes diàries, ha estat tancada per ordre del FBI.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any