El govern retallarà al juny un 3% del sou anual dels funcionaris

  • S'afegeix a la rebaixa del 5% aplicada pel govern de Zapatero · Ortega diu que és temporal, i ho justifica per evitar acomiadaments

VilaWeb
Redacció
18.02.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern català rebaixarà enguany un 3% el sol dels treballadors públics. La retallada s’aplicarà íntegrament en la paga extra del mes de juny. Així ho va anunciar ahir la vice-presidenta, Joana Ortega, que justifica la decisió ‘per preservar el màxim possibles de llocs de treball i perquè cap treballador públic ni cap interí no vagi al carrer’ (àudio). Els sindicats diuen que no tots els llocs de treball estan garantits.

Ortega va fer l’anunci després de la reunió del govern amb els sindicats en la mesa general de la funció pública. La vice-presidenta va demanar als sindicats: ‘Que siguin responsables i que entenguin que en uns moments d’incertesa pels ingressos i les despeses hi hagi voluntat d’arribar a acords. Els ajustos i les reformes són imprescindibles.’

Aquesta rebaixa forma part del paquet de mesures que inclou entre d’altres, la reducció d’un 15% de sou i horari dels interins i modificacions de condicions laborals com l’eliminació del tiquet menjador i la reducció de dies d’assumptes personals. Tampoc hi va haver acord aquesta vegada en la Mesa General de la Funció Pública, tal com va passar el desembre passat. Llavors, representants del govern i dels sindicats no van arribar a un acord sobre les modificacions en les condicions laboral.

La reducció del 3% que s’aplicarà a tots els treballadors de l’administració i del sector públic s’acumula a la retallada del 5% que va aplicar el govern espanyol liderat per José Luis Rodríguez Zapatero el 2010.

Els sindicats, indignats

CCOO, UGT i IAC denuncien que a la pràctica la mesura suposarà una retallada molt superior, de més del 7% per la plantilla de funcionaris i de més del 18%, en el cas dels interins a qui per aquest anys ja se’ls aplica també una reducció del 15% de jornada i sou. Els sindicats alerten a més que, malgrat no dir-ho obertament, el Govern no els ha descartat que aquesta retallada “sigui única ni la última”, i que se’n podrien afegir d’altres derivades del govern estatal. “No se’ns poden riure a la cara” han dit en reiterades ocasions la portaveu de CCOO, Montse Rós, daurant la roda de premsa que els tres sindicats han celebrat conjuntament davant la premsa en marxar de la reunió. Els sindicats critiquen la forma “unilateral” que té el Govern d’actuar i crirtiquen que només els hagin donat marge per negociar “si pel personal laboral de la Generalitat la retallada la volem fer també en el mes de juny o de forma progressiva”, ha lamentat Ros.

“Volen que negociem amb les mans buides” també ara, critica Ros, després d’explicar que els representants del Departament de Governació no els han donat cap paper ni cap document sobre l’impacte concret que la mesura tindrà en els salaris i els diferents col·lectius del personal públic. Precisament, segons els sindicats, aquesta ha estat el motiu pel qual s’han aixecat de la Mesa i a la qual, asseguren, no hi tornaran “fins que els entreguin els números que legalment els reclamen”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any