La tertúlia proscrita

Avalots a Grècia mentre el parlament debat el pla d’austeritat

  • Els manifestants han tirat còctels molotov i pedres · La policia els dispersa amb gasos lacrimògens

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.02.2012 - 18:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La policia grega ha començat a llançar gasos lacrimògens per dispersar els manifestants que es concentren davant del parlament grec, on a hores d’ara s’hi debat el pla d’austeritat aprovat ahir pel consell de ministres i que exigeix la UE i l’FMI per al segon rescat de Grècia. Alguns manifestants havien llançat còctels molotov i pedres i la policia ha respost amb els gasos lacrimògens. També hi ha disturbis a la plaça Sintagma, on hi ha milers de persones concentrades.

El primer ministre grec, el tecnòcrata Lucas Papademos, ha advertit que el país es col·lapsarà si el parlament no aprova la impopular llei d’austeritat, exigida per la UE i l’FMI a canvi dels 130 mili milions d’euros de rescat. En les últimes hores prèvies a la votació parlamentària, Papademos i els seus socis de coalició han augmentat la pressió sobre els diputats, oimés no és gens clar que les mesures d’austeritat siguin aprovades avui al parlament.

En un discurs televisat, Lucas Papademos va dir ahir a la nit que Grècia es trobava ‘només a un sospir de distància de la zona zero’ i va instar els diputats a donar suport a l’acord aprovat pel govern per a un segon rescat, a canvi de retallades. Segons Papademos, l’alternativa a les mesures d’austeritat serien ‘el caos’.

Un cop aprovat per l’executiu, la llei d’austeritat arriba avui al parlament. Els dos principals partits grecs, Nova Democràcia i el PASOK hi donen suport, però és probable que els diputats no compleixin amb la disciplina de partit, de manera que és una incògnita si hi haurà majoria per aprovar les mesures o no. A més, la llei també ha deixat tocat el govern: cinc ministres ja han anunciat la seva dimissió com a mostra de rebuig a les exigències europees.

‘Sóc conscient que el programa inclou sacrificis dolorosos per als grec, però una faillda condemnaria Grècia a una aventura sense control. Mirem el poble grec als ulls amb plena consciència de la nostra responsabilitat’, va declarar Papademos, i va afegir: ‘Aquesta és la lluita de la nostra generació. Seria la major derrota de Grècia després de 1974, quan va entrar en fallida i va sortir de l’eurozona’.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any