TERTÚLIA PROSCRITA

El retorn de l’esperit crític

  • El cartell del carnaval de Valls contraposa l'esperit candeler' a l'esperit del carnaval

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.02.2012 - 17:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Es comença a difondre per internet el cartell del carnaval de Valls del 2012 · Dimarts, seguidors del rei Carnestoltes van fer una roda de premsa al quilòmetre zero del món casteller on es va anunciar que ‘el retorn de l’esperit crític és imminent’

El perfil facebook ‘Carnestoltes de Valls‘ ha difós el cartell del carnaval de Valls del 2012, que contraposa l’esperit de la Candela’ a l’esperit crític’ del carnaval. Literalment, el cartell anuncia: ‘Que l’esperit de la Candela us agafi confessats! El retorn de l’esperit crític’. La frase l’esperit de la Candela’ ha estat popularitzada durant el 2011 per l’alcalde, Albert Batet, que ha utilitzat referències sobre les Festes Decennals en diverses ocasions, con en el seu discurs d’investidura ‘Un nou municipalisme cooperatiu‘. Així, la campanya electoral de CiU a les eleccions municipals del 2011 o la celebració de la Candela 2012, han estat impregnades en tot moment d’esperit candeler’. Batet també va fer servir la frase màgica per intentar contrarrestar la retallada de quatre dies de la festa major de Sant Joan del 2011, demanant es visqués la festa ‘amb esperit candeler’.

L’esperit crític’, en canvi, fa referència a les temàtiques que les comparses del carnaval de Valls acostumen a tractar, iròniques i crítiques amb les institucions i fets polèmics destacables que hi ha hagut durant l’any. El carnaval de Valls es va fer famós en l’edició del 2005, en què el cartell va provocar un judici. Des de llavors, el carnaval de Valls ocupa un lloc destacat entre els carnavals del país, no pas pel lluiment de les seves carrosses, sinó per la crítica dels seus cartells i comparses, tal com es pot comprovar en l’explicació sobre el carnaval que en fa ‘Culturcat’.

Dimarts dia set hi va haver una roda de premsa al quilòmetre zero del món casteller, on alguns seguidors del rei Carnestoltes van  anunciar que ‘el retorn de l’esperit crític és imminent’ i els diferents actes de què constarà el carnaval:

Dijous gras, 16 de febrer

20:00. Arribada del Carnestoltes. Inici a la Biblioteca de Ca Creus (Biblioteca cerrada segons Google) i arribada a la Plaça de l’Oli (Plaza de l’Aceite, segons Google).

20:30 h Coronació de Sa Majestat Rei Carnestoltes.

21:15 h Sopar de Carmanyola.

Dissabte de Carnaval, 18 de febrer

19:30 Sortida de la Rua des de la Plaça del Blat (Plaza del Trigo, segons Google)

Dimecres de cendra, 22 de febrer

A partir de les 19:00: Capella ardent pròxima a la Plaça del Pati (Plaza del Patio del Castillo, segons Google). Processó mortuòria fins la Plaça del Blat.

 

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any