Chacón i Rubalcaba, recanvis de continuïtat del PSOE

  • Comença el 38è congrés dels socialistes espanyols · La pugna per la secretaria general del partit es resoldrà demà a migdia

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
03.02.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) comença avui a Sevilla el seu 38è congrés (vídeo en directe) amb el propòsit de renovar la cúpula i de preparar una estratègia política que li permeti de recuperar el terreny perdut en les últimes convocatòries electorals. Els ex-ministres Carme Chacón i Alfredo Pérez Rubalcaba són els dos candidats a rellevar el secretari general sortint, José Luis Rodríguez Zapatero. Cap no és una cara nova de la política espanyola. Si bé Carme Chacón vol mantenir la bandera de ZP, Rubalcaba és el màxim representant del socialisme espanyol que va fer la transició.

La batalla entre la continuïtat del ‘zapaterisme’ i la continuïtat del ‘felipisme’ -per Felipe González- es resoldrà demà a migdia (12.30) amb la votació del plenari, format per 972 delegats territorials. El guanyador tancarà diumenge el congrés després de la votació dels òrgans ‘federals’ del partit. Tots dos candidats arriben a la vigília de la votació assegurant que tenen plenes opcions de guanyar-la i hom calcula que hi ha uns 80 delegats indefinits. La majoria de les direccions territorials del partit han evitat definir-se a favor d’un dels dos candidats. La delegació andalusa, la més nombrosa de totes, tampoc no ha definit preferència i pot decantar les opcions d’un o altre. Tothom vol preservar les bones relacions amb el candidat guanyador en una confrontació que s’ha presentat més igualada del que hom preveia d’entrada.

Aquesta tarda (16.30) serà el torn del balanç presentat per Zapatero dels seus anys de mandat. L’ex-president espanyol es veu obligat a cedir la cadira després d’una segona legislatura al govern marcada per la crisi i les promeses incomplertes. D’entrada, va cedir la candidatura a la presidència del govern a final de 2011 a Alfredo Pérez Rubalcaba, després que Chacón es desdís de presentar batalla per les poques opcions que tenia de guanyar. Rubalcaba va treure els resultats més dolents que es recorden del partit a l’estat espanyol. I Chacón, com a candidata a Catalunya, va passar dels 25 diputats del 2008 a 14, superada per CiU per primera vegada a la història.

La davallada electoral i la manca de lideratge fan d’aquest congrés un dels més importants de les últimes dècades del socialisme espanyol. Però el debat sobre la renovació d’idees i de projecte ha quedat tapat i ha estat escombrat per una estratègia de cacera del delegat pels dos candidats. En aquest mateix sentit, el PSC ha mantingut un silenci absolut sobre aspectes que han estat de màxima actualitat en l’agenda catalana. Hom diu que el silenci ha estat la manera d’oferir a Chacón una campanya tranquila sense haver-se de posicionar en aspectes que la podien perjudicar. Però lluny d’això, Chacón ha optat per marcar un clar perfil espanyolista i per fer-se perdonar els origens catalans. Les declaracions aquesta mateixa setmana contra el pacte fiscal i el concert econòmic han estat l’última prova de lleialtat a la visió tradicional centralista del PSOE.

Enllaços
Array
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any