Rajoy també amenaça la immersió lingüística

  • El govern espanyol anuncia una 'estricta vigilància' que asseguri l'elecció de llengua vehicular a les aules · Rajoy vol fer aprendre la constitució 'sense adoctrinament ideològic'

VilaWeb
Redacció
01.02.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre d’Educació espanyol, José Ignacio Wert, va advertir ahir que el govern espanyol tindria una actitud vigilant però també ‘propositiva’, per a assegurar el respecta del dret dels pares a escollir la llengua vehicular en l’ensenyament a les comunitats autònomes on hi ha dues llengües oficials. Sense esmentar directament Catalunya, Wert va afirmar que ja hi havia ‘jurisprudència constitucional sobre aquesta qüestió i jurisprudència ordinària en cas d’infringir el mandat constitucional que autoritza la llibertat de ser educat en la llengua que elegeixin els pares’. ‘No es pensin que és un tema que deixarem de banda, de cap manera’, va amenaçar des del congrés espanyol.

A més, el govern espanyol té la intenció de fer aprendre als estudiants de secundària la constitució espanyola. Segons que va anunciar ahir Wert, l’executiu eliminarà l’assignatura d’Educació per a la Ciutadania i els Drets Humans i la substituirà per la d’Educació Cívica i Constitucional.

Tot i afirmar que no hi hauria adoctrinament ideològic, la nova assignatura ha de proporcionar, segons el ministre espanyol, un coneixement de la constitució espanyola ‘com a norma suprema que ordena la nostra convivència, la comprensió dels seus valors, de les regles de joc, a partir de les quals es conforma una societat democràtica i pluralista, així com la història de la Unió Europea de la que Espanya forma part’.

Wert va dir que la nova assignatura estaria ‘lliure de qüestions controvertides i de l’adoctrinament ideològic’. A més, va criticar que Educació per a la Ciutadania dividia la societat i el món educatiu. ‘Educació per a la Ciutadania ha estat acompanyada des del principi de polèmica i ha creat una divisió seriosa en la societat i el món educatiu’, declarava ahir el ministre. Wert considera que el plantejament de l’Educació per a la Ciutadania ‘anava més enllà del que correspon a una formació cívica d’acord amb les directrius formulades pel Consell d’Europa’.

Un any més de batxillerat

Tal com va fer el passat dijous a la Conferència Sectorial d’Educació, Wert també ha anunciat una ‘profunda reforma’ de la secundària, que vol portar al congrés espanyol al pròxim període de sessions i que vol consensuar amb tots els actors del sector. La reforma implica l’eliminació del quart d’ESO i l’ampliació a tres anys del Batxillerat. D’aquesta manera l’ESO passaria a tenir tres cursos, un menys que fins ara, i el Batxillerat s’ampliaria un curs per tenir-ne també tres. Segons el ministre, els canvis no modificaran l’obligatorietat d’estudiar fins als 16 anys però sí que permetran que els alumnes triïn millor entre Batxillerat i Formació Professional, que també durarà tres anys, com el Batxillerat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any