Vegetarianisme, trencant prejudicis

  • Vegans, ovo-lactos, eubiòtics... Són tots iguals? Què mengen i perquè? És sa? És car?

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

No menjar carn se sol explicar amb la paraula vegetarianisme. Però és una cultura tan àmplia que no es pot resumir en quatre línies. Només amb els tipus de vegetarians no es dóna l’abast amb els dits de la mà. Pel que fa als motius, n’hi ha molts i són molt diferents.

D’altra banda, hi ha molts mites i prejudicis sobre aquestes dietes. Cal prendre complements? És sa? És car?

Es coneix molt la perspectiva dels drets dels animals, i la perspectiva ètica que advoca per la igualtat entre animals i humans. Però hi ha més motius. 

L’ecologia és una altra de les raons. Segons la Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), la carn és poc ecològica: l’aliment del bestiar comporta pèrdua de sòl, malbaratament d’aigua i d’energia així com contaminació (fems). D’altra banda, els productes tòxics com els pesticides s’acumulen conforme es va pujant la cadena alimentària (bioacumulació). Per exemple, és millor menjar vegetals amb el mínim de pesticides que menjar carn d’un animal que s’ha alimentat de farratge.

També per raons sanitàries: la carn conté greixos saturats nocius per al colesterol en la sang. A més a més, una combinació d’aliments inadequada pot resultar poc sana. La llet, per exemple, és poc digesta, així com la barreja de proteïnes i hidrats de carboni.

 

 

Tipus de vegetarians on Prezi

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any