Xavier Bosch novel·la l’incendi del Liceu a ‘Homes d’honor’

  • Recupera Dani Santana, el protagonista de 'Se sabrà tot'

VilaWeb
VilaWeb
M.S.
26.01.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Xavier Bosch va publicar la seva primera novel·la fa dos anys, ‘Se sabrà tot‘, que va guanyar el Premi Sant Jordi. El fet que Bosch sigui un periodista conegut i que la novel·la tingués uns certs paral·lelismes amb la seva renúncia a la direcció del diari Avui, ha fet que ja se n’hagin venut cinquanta mil exemplars. Amb aquests números Bosch enfila ara la promoció de la seva segona novel·la, ‘Homes d’honor‘, també protagonitzada pel periodista Dani Santana. L’autor diu que ha fet conscientment una intriga periodística.

A ‘Homes d’honor’ Bosch ordeix tres trames: Dani Santana mena un programa televisiu d’entrevistes i d’investigació. En aquest context investiga què va passar realment en l’incendi del Gran Teatre del Liceu, al cap de quinze anys del fet; entrevista en exclusiva Tuzza Talese, una siciliana que ha destapat els secrets de la Cosa Nostra i que és en el punt de mira de la màfia (mort certa, hora incerta); i investiga la història de Manuel Negrier, pare de del batlle de Barcelona, un heroi del país, que no ho és tant, durant la guerra i l’exili.

Per Bosch, aquestes tres trames tenen la por en comú: ‘La por fa moure tots els personatges de la novel·la. Hi ha molta por, por de perdre la vida, por de Santana de conèixer-se a si mateix i de no agradar-se prou, por de perdre allò que tens…’. També s’hi parla de la relació entre periodisme i poder, d’allò que no es veu a la televisió, de l’ofici de periodista, amb la ciutat de teló de fons.

El punt de partença de la novel·la

Bosch ha explicat en una conferència de premsa que un matí que feia temps per anar al Palau de la Generalitat, llegia el diari en un pedrís de la plaça del Rei. En aquestes, se li va acostar un home d’uns seixanta-cinc anys que li va dir que ell era treballador del Liceu i que era a l’escenari el dia que es va cremar el teatre. Li va explicar que les coses no havien pas anat com s’havia explicat. Tot seguit l’home li va demanar que no en fes res. Però aquest és el motor de la segona novel·la, en què Bosch reprodueix aquesta versió sense que l’hagi pogut confirmar ni hagi tornat a veure aquell home.

Com ha canviat la Barcelona de la primera novel·la en relació amb la segona? Per Bosch, ‘Se sabrà tot’ se situa al final de la bombolla immobiliària, que n’és un dels motors, amb una presència molt viva del Raval. A ‘Homes d’honor’, Barcelona ja es troba en plena crisi i l’acció se sirua, sobretot, a la Rambla i a la plaça de Francesc Macià.

Proa fa un llançament de 13.000 exemplars de la novel·la. L’editor, Josep Lluch, la defensa dient que ‘Homes d’honor’ aprofundeix en els recursos del gènere d’intriga i en l’interès per la realitat, per l’ara i ací.

Què ha volgut millorar Bosch en relació am la primera novel·la? Diu: ‘Ara un parell de capítols els hauria escrits d’una altra manera. I malament, rai, si et penedeixes d’una sola frase escrita. Això, a mi, em trasbalsa. En aquest sentit, ‘Homes d’honor’ em penso que és més rodona.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any