Salvador Macip guanya el primer Premi Carlemany al foment de la lectura amb ‘Hipnofòbia’

  • El jurat del premi era format per nou andorrans de catorze anys a setze · El premi s'ha refundat enguany

VilaWeb
Redacció
19.01.2012 - 19:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui al vespre s’atorgarà a Andorra el primer Premi Carlemany al foment de la lectura, concedit al científic i escriptor Salvador Macip, per la novel·la ‘Hipnofòbia’. Enguany aquest guardó, que ja s’havia convocat disset vegades, s’ha modificat perquè hi tinguessin protagonisme els joves. I nou estudiants de catorze anys a setze anys han constituït el jurat que ha seleccionat la novel·la guanyadora.

La idea és de premiar novel·les per a tots els públics, que tinguin interès per a adolescents i joves. El premi, que enguany publicarà Proa (l’edició s’alternarà amb Columna), sortirà al març. Macip ha explicat a VilaWeb el designi de la novel·la (vídeo).

‘Hipnofòbia’ és una novel·la d’intriga amb elements fantàstics i de ciència-ficció. ‘Amb un estil eficaç i precís, amb un argument provocador, recorda les estratègies narratives audiovisuals. Salvador Macip és un autor estimulant, creatiu, amb talent, independent i singular’, comenta l’editor de Proa, Josep Lluch.

I Macip ha explicat que el llibre seguia la línia que ja va obrir amb ‘Ullals’ (novel·la escrita a quatre mans amb Sebastià Roig, Premi Joaquim Ruyra 2010) (vídeo). ‘Intriga, acció, por, misteri… He pensat ‘Hipnofòbia’ com un assaig sobre el bé i el mal. Des del principi la novel·la proposa dilemes ètics i morals, que no són clars, i que fan que no t’inclinis completament per cap dels protagonistes. I em demano: Si tinguéssim el poder de canviar la ment, ho faríem?’. Continua: ‘L’any 1998 vaig llegir un article científic sobre uns ratolins que no dormien, i que es tornaven més llestos. No he tornat a trobar cap més recerca científica en aquesta línia, però em va donar la idea literària: què passaria si apliquéssim aquest estudi a l’home? Els protagonistes, un metge i un militar, tenen el poder de canviar la ment i volen servir-se’n per controlar la societat. L’estructura de la novel·la és determinada pels personatges, que ofereixen punts de vista diferents sobre els protagonistes.’

La reforma del premi també ha afectat i molt la dotació econòmica. El Premi Carlemany de novel·la tenia una dotació de 42.000 euros; en canvi, l’actual Premi Carlemany al foment de la lectura és de 10.000 euros. La nova convocatòria i una dotació més baixa han fet que solament s’hi presentessin quatre obres. D’aquestes, un consell lector va seleccionar-ne tres, les que han llegit els nou estudiants del jurat per poder decidir l’obra guanyadora. El consell lector era format per tres professors, un membre de l’editorial, l’escriptor Pep Coll i la pedagoga Mercè Escardó.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any