El Govern avisa que no pagarà “puntualment” les ajudes de la llei de barris a 117 ajuntaments

  • S'està tramitant una pròrroga de fins a 4 anys per a realitzar les inversions previstes

VilaWeb
Redacció
19.01.2012 - 12:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Ajuntament de Valls ja va demanar una pròrroga de dos anys el desembre del 2010 per a poder executar les intervencions finançades amb l’ajut que la Generalitat va concedir el 2005 · Les actuacions urbanístiques més importants són Ca Creus, el centre cívic de Ca la Mateueta i el carrer Espardanyers

El Govern no podrà pagar “puntualment” les ajudes als projectes de la llei de barris a 117 ajuntaments. El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha justificat aquests episodis d’impagaments per l’estat de la tresoreria de la Generalitat i ha assegurat que s’està treballant per “millorar” la situació. Per la seva banda, el secretari d’Habitatge de la Generalitat, Carles Sala ha explicat que s’ha informat amb “caràcter preventiu” als ajuntaments amb projectes pendents de rebre recursos previstos a la llei que “aquest any vinent serà realment difícil fer els pagaments”. El Govern, que assumeix el 50% del cost de les obres, ja va anunciar el juny de 2011 que la llei de barris quedava en suspensió.

En un comunicat, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha assegurat que prorrogarà l’execució de la Llei de Barris i treballarà per eixugar el deute generat des de l’any 2009. “Des de la Secretaria d’Habitatge i Millora Urbana s’ha buscat una solució per fer front a la preocupació manifestada pels ajuntaments sobre la impossibilitat de continuar executant les obres programades, bé per les dificultats econòmiques municipals o per la impossibilitat de finançament”, han manifestat.

Territori i Sostenibilitat ha informat que “a petició dels ajuntaments, s’està tramitant una pròrroga de fins a 4 anys perquè els municipis beneficiats per la Llei puguin realitzar les inversions previstes” i que “l’aplicació de la Llei no s’atura i es treballarà per sanejar el deute existent amb els ajuntaments al llarg d’aquest any”. Així mateix, el Departament ha explicat que prorrogar l’execució de les inversions previstes beneficia a la Generalitat i els ajuntaments, ja que “permet adaptar el ritme d’inversions a la realitat pressupostària” de les dues parts.

L’aprovació de la modificació del Reglament que desenvolupa la Llei de Barris, que ha de possibilitar aquesta pròrroga està en tramitació, i tot just aquesta darrera setmana ha finalitzat el període d’al·legacions, ha informat el Govern. Durant aquest 2012 es treballarà per eixugar el deute pendent amb els ajuntaments corresponent a les subvencions per aplicació de la Llei de Barris, ha manifestat el Departament.

“Aquest deute -explica el comunicat- es ve generant des de l’any 2009, quan les quantitats justificades pels municipis van quedar molt per sobre dels recursos pressupostaris disponibles. Situació que s’ha repetit al llarg dels anys 2010 i 2011”.

Des de l’any 2004 s’han tret convocatòries anuals de la Llei de Barris per un import de 99 milions d’euros a l’any. Les convocatòries dels anys 2009 i 2010 van comptar amb 49 milions d’euros pressupostats, “tot i que calia fer front als pagaments de les certificacions presentades per les convocatòries resoltes ininterrompudament des del 2004, per la qual cosa les prórrogues que sol·liciten ara els ajuntaments han de servir per eixugar aquest deute contret els anys anteriors”, ha informat Territori i Sostenibilitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any