Ajudant els telèfons intel·ligents a aprendre català

  • Una empresa demana voluntaris per a recollir veus de la nostra llengua per incloure-la en aplicacions de reconeixement de veu

VilaWeb
Redacció
16.01.2012 - 17:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El reconeixement de veu de telèfons intel·ligents i ordinadors ja és una realitat, i les d’aplicacions que el fan possible s’aniran estenent cada vegada més.

Ben aviat també serà possible en català. L’empresa nord-americana Nuance Communications ha encarregat a les empreses barcelonines The Box Barcelona i BUM-Blasi, Urgell, Morales de fer l’enregistrament de sis-centes veus dels parlars de la nostra llengua perquè el català es pugui incorporar en un futur en les aplicacions de reconeixement de veu dels telèfons intel·ligents.

 

Per això aquestes dues empreses acaben d’obrir la web Reconeixement digital de la llengua catalana (Facebook i Twitter), en què fan una crida a tothom qui vulgui a participar-hi. El requisit: tenir entre disset anys i quaranta-cinc. Els enregistraments de veu es faran entre el 23 de gener i el 17 de febrer i els participants cobraran trenta euros cadascun per la col·laboració.

Fer avançar el català en el terreny del reconeixement de veu és fonamental perquè la llengua no pari fora de joc en el món digital del futur, com ens explicava ara fa un any al programa l’Internauta el professor Lluís de Yzaguirre, del Laboratori de Tecnologies Lingüístiques de la Universitat Pompeu Fabra.

Recentment hem pogut veure el resultat d’una aplicació de reconeixement de veu amb el programa Siri (vídeo de VilaWeb TV), que es va anunciar a l’última presentació de productes nous d’Apple abans de la mort de Steve Jobs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any