Ha mort Josep ‘Cala’ Serra

VilaWeb
Redacció
19.12.2011 - 08:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els qui l’apreciaven poden anar, demà dimarts, a la cerimònia, al crematorium de Perpinyà (nord) a les 13.30.

 En ‘Cala’ era una de les figures històriques de l’independentisme català i, al mateix temps, un dels promotors culturals dels més importants de Catalunya Nord. Feia anys que vivia, amb la seua família, a Bao, on va ser un dels iniciadors de l’Associació Aire Nou de Bao. Així mateix, era president del Centre Cultural català, Casal Jaume Primer de Perpinyà, fundat per refugiats de la Retirada, va estar al capdavant de la seua modernització.

Fill del geògraf Josep de Calassanç Serra i Ràfols i germà d’Eva Serra i Puig i Blanca Serra i Puig. Militant independentista, va participar de la fundació del PSAN (Partit Socialista d’Alliberament Nacional) el 1969 . El 1975 es va exiliar a Catalunya Nord on va tenir una part activa en la fusió de diverses organitzacions independentistes (L’OSAN + PSAN provisional) del nord i del sud per a crear els IPC (Independentistes dels Països Catalans) i va ser un dels responsables de la revista La Nova Falç. Fou un dels membres fundadors de Terra Lliure, on va participar al nucli director fins l’any 1982.

Des dels anys 80 fins ara, en Cala es va dedicar gairebé exclusivament a la recatalanització de les comarques nord-catalanes. Membre fundador de l’Associació Arrels l’any 1981, va formar part del comitè director que va tirar endavant l’escola Arrels i Ràdio Arrels. Va participar a la creació de la revista satírica El Fiçó, i en va ser un dels membres del comitè de redacció.

La seua dona, no tan sols era companya sentimental, també militant independentista tan activa, es va exiliar al mateix temps que ell i és bibliotecària a l’ajuntament de Perpinyà. Llurs filles Marta i Joana Serra formen part de la nova generació de militants nord-catalans, i la joana és la nova propietària de la Llibreria Catalana de Perpinyà, fent de relleu el llibreter Joan-Miquel Touron.

Era fundador i militants de la naixent Assemblea Nacional Catalana i, lògicament, també membre de Catalunya Nord per a la Independència

Des de Vilaweb Catalunya Nord, a més de donar el condol a la seua familia, i als seus amics, volem, donar-li les gràcies pel seu suport, ja que va ser un dels nostres cronistes, a més d’un bon amic. Des d’aquí, volem retre’l un homenatge a una persona no només símpàtica i volent ser, sempre, conciliarora, també compromesa amb el nostre país i la lluita per la catalanitat a tots nivells.

Fins sempre, Cala! Tan de bo poguessim ser dignes de tu!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any