Ros anuncia el suport a Elena per batre Navarro

  • Navarro els emplaça a formar part de l'executiva que surti del congrés

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
17.12.2011 - 09:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El batlle de Lleida, Àngel Ros, s’ha retirat de la cursa per la primera secretaria del PSC i ha anunciat el suport a la candidatura de l’ex-batlle de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena. En la intervenció que ha fet al congrés dels socialistes catalans ha dit que els projectes de tots dos eren molt propers i que volien sumar. ‘Si es vota Joan Ignasi Elena, que és qui jo recomanaré, anirem junts, ell com a primer secretari i jo com a president del partit’, ha precisat en declaracions a Catalunya Ràdio.

Ros havia aconseguit 96 avals i Elena, 87. No arriben als 309 aconseguits pel tercer candidat, el batlle de Terrassa, Pere Navarro, que és el més ben posicionat segons tots els pronòstics.

Navarro, en la seva intervenció, ha emplaçat Elena i Ros a integrar-se en la mateixa executva que surti del congrés. ‘Nàtius, ara no sumaré amb tu, però un cop el congrés s’hagi expressat segur que sumarem amb tu, amb l’Àngel [Ros] i amb el Miquel [Iceta]’. El batlle de Terrassa ha fet un llarg discurs amb un tímid accent catalanista: tan sols s’hi ha referit amb aquestes paraules: ‘No podem renunciar al catalanisme del PSC. Només des del PSC podem aportar més veus en català que defensin l’Espanya federal i més veus en castellà que reivindiquin l’autogovern de Catalunya’

Montilla: ‘Hem tocat fons’

Per la seva banda, el primer secretari sortint del PSC i expresident de la Generalitat, José Montilla, va fer autocrítica en el balanç del seu mandat al capdavant del partit. L’informe de gestió que va presentar al congrés dels socialistes va ser carregat d’autocrítica, i va reconèixer que el PSC havia tocat fons. Va assumir la màxima responsabilitat de ‘les derrotes sense pal·liatius’ patides, la falta de credibilitat i l’abandonament del partit. I va arribar a demanar disculpes. Amb tot, va defensar els governs del tripartit i va qualificar d’infàmia que es responsabilitzi aquests executius dels mals de Catalunya.

Els més de 800 delegats del dotzè congrés del PSC podran votar de forma separada qui volen que sigui el seu primer secretari i els membres de l’executiva. D’aquesta manera, podrà sortir escollit com a líder un dels tres candidats que fins ara mantenen viva la seva candidatura, Pere Navarro, Àngel Ros i Joan Ignasi Elena, i la resta o part dels seus equips podran acabar formant part de la direcció. Els tres aspirants han arribat a aquest pacte poc abans de començar el congrés. La fórmula facilita la possibilitat, a més, de que les tres candidatures puguin gestar algun pacte i no enfrontar-se diumenge.

En començar el congrés, els tres aspirants que encara mantenen la seva candidatura viva van pujar a l’escenari del plenari per reclamar un canvi en l’ordre del dia del conclau. Tant Navarro com Ros i Elena van demanar que avui els tres puguin exposar la seva proposta per encapçalar la direcció i presentar així públicament la seva candidatura a primer secretari. Posteriorment, van proposar, els delegats hauran de votar i decidir qui serà el nou líder del PSC. I serà ell qui, després, haurà de confeccionar una proposta d’executiva que el plenari del congrés haurà de ratificar diumenge.

De fet, el mateix Pere Navarro, que és l’aspirant que sembla tenir més possibilitats de guanyar, s’ha compromès en la seva intervenció a incloure Ros i Elena en la seva executiva si finalment és primer secretari. ‘El nou PSC ha de començar amb el compromís clar i ferm de poder escollir’, va dir Navarro. En el seu torn, Ros diu que la proposta és una manera de sumar i de desenvolupar i acabar bé i més democràticament el congrés. Elena també expressa el seu desig de que la mesura serveixi per enfortir el PSC i la nova direcció, i aprofita per reclamar que el vot secret s’estengui a més àmbits del congrés.

El grau de catalanisme del PSC tensa el debat previ

Un dels reptes del PSC en el congrés és el de reconnectar amb el catalanisme. El debat de les hores prèvies a l’obertura del congrés s’ha jugat, en part, a la xarxa, i s’ha centrat en el grau de catalanisme del partit. El president del grup parlamentari, Joaquim Nadal, va publicar ahir aquest article, en què ha retret a Àngel Ros que s’apropiï de l’etiqueta de catalanista. ‘El catalanismes és de tots’, assevera Nadal. L’ex-conseller Ernest Maragall va replicar per Twitter: ‘Tots catalanistes! Ara traduim-ho en decisions que tothom entengui: grup propi, vot lliure, veu diaria. I si no, No. Per Catalunya’.

‘L’accent en el catalanisme d’uns comporta, sens dubte, la negació implícita del catalanisme de l’altre i posa els delegats, els militants, els simpatitzants, els votants, i els catalans en general davant d’una alternativa falsa i inacceptable’, escriu Joaquim Nadal, en referència a l’etiqueta de candidat catalanista que ha assumit Àngel Ros. ‘Hauríem de deixar ben clar, d’afirmar amb rotunditat, que el PSC és, des de la seva arrel fundacional, catalanista’.

La reacció, immediata, de l’ex-conseller Maragall ha estat replicar que això hauria de traduir-se amb més veu pròpia del PSC. A més, Maragall ha insinuat que el congrés estava precuinat, responent al titular de l’article de Nadal (‘No en nom del catalanisme): ‘Sí, nom de diferències clares en el compromís per Catalunya. Sí, per un model de partit que renuncii a pre-cuinar congressos’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any