L’emissió de bons del Consell fracassa i posa en perill les finances públiques

  • Demà vencerà l'emissió de l'any passat i el govern valencià pot tenir problemes per pagar el venciment dels de l'any passat

VilaWeb
Redacció
15.12.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quan falta un dia per al venciment de l’emissió de bons de l’any passat, la Generalitat Valenciana amb prou feines ha pogut col·locar la meitat de l’emissió de deute actual, uns 1.800 milions: tot just si n’ha col·locat 700 milions. De fet, ni tan sols ha reeixit a col·locar els 800 milions d’euros que havien assegurat les onze entitats financeres que hi participen. Això farà que tingui problemes per assumir el pagament del deute col·locat fa un any.

‘Competim amb molts productes d’entitats financeres i del tresor de l’estat en un moment en què la liquiditat és relativament escassa’, deia fa pocs dies el conseller d’Economia, Enrique Verdeguer, que perfilava una situació força complicada. Perquè, si la liquiditat necessària no s’aconsegueix, no solament no es podran pagar els compradors dels bons de l’any passat, ans tampoc no es podrà saldar el deute amb els proveïdors. La setmana passada el govern anunciava que el deute als proveïdors era de 2.500 milions i que comptava amb els diners de l’emissió de bons per a poder-lo eixugar.

Una de les possibilitats és de recórrer a l’Institut de Crèdit Oficial, com va apuntar el conseller Verdeguer. Una altra és la de recórrer als bancs, i que aquests comprin els bons necessaris, però no sembla gaire probable, perquè solament havien compromès 800 milions i no hi han arribat.

Aquests últims dies el govern s’ha reunit amb els grans bancs per mirar de trobar una solució i evitar una fallida que tindria conseqüències greus.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any