Polèmica pel nomenament de l’ex-president Montilla com a senador

  • El resultat de la votació, que ha estat secreta, no quadra amb la intenció de vot anunciada pels partits

VilaWeb
Redacció
01.12.2011 - 21:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-president de la Generalitat, José Montilla, ha estat designat senador pel Parlament aquesta tarda. El nomenament arriba enmig de la polèmica sobre la conveniència que un polític que ha estat la primera figura institucional de Catalunya pugui ser després designat senador espanyol. Montilla esdevé així, de fet, el primer ex-presdident de la Generalitat nomenat senador.

Per una altra banda, Montilla i Iolanda Pineda, l’altra candidata socialista, han rebut 106 vots favorables al seu nomenament, 8 en contra i 10 abstencions. Això converteix l’ex-president i l’ex-batllessa de Salt en els senadors elegits des de la cambra catalana que menys vots han rebut aquesta legislatura, car els candidats de CiU, PPC i ICV-EUiA van ser designats per 117 vots favorables, 3 en contra i 3 abstencions.

No es compleix la disciplina de vot

La votació ha estat secreta, d’acord amb el que s’estableix al reglament del Parlament. Però les xifres del resultat evidencien que no tots els diputats han seguit la disciplina de vot que havien anunciat els seus partits. CiU, PSC, ICV-EUiA i PPC havien dit que atorgarien el seu vot favorable al nomenament dels dos socialistes. Des d’ERC havien explicat que volien abstenir-se, i Solidaritat i Ciutadans tenien la intenció de votar-hi en contra. Els números, però, no quadren.

A les files d’Esquerra, aquest dijous eren nou diputats, donat que Joan Puigcercós no hi era. Per tant, algun membre d’algun altre grup ha deixat de votar a favor per abstenir-se, completant així les 10 abstencions. El cas dels vots contraris, però, encara és de més difícil resolució. A la bancada del grup Mixt només hi havia Uriel Bertran, Joan Laporta i els tres diputats de Ciutadans. Això podria sumar cinc sufragis contraris a la designació, però s’han registrat vuit vots en contra. Així, tres diputats més d’altres grups que haurien d’haver donat el seu suport al nomenament han acabat pressionant un botó diferent al que recomanava el seu partit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any