Versionant la Muixeranga

  • La UNESCO va declarar ahir la Muixeranga patrimoni de la Humanitat · La Dharma, Al Tall i Obrint Pas són alguns dels grups que han interpretat i versionat l'himne · També es pot sentir en versions de jazz o rock

VilaWeb
Redacció
29.11.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La muixeranga és el ball central de la Festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, festa declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. El ball consisteix en un seguit de construccions de torres humanes, que es fan al so d’una melodia, dita també muixeranga, i considerada l’himne no oficial del País Valencià. La música sol ésser tocada amb tabalet i dolçaina, però molts grups i bandes n’han fet versions particulars.

Una de les versions tradicionals més estesa és la del grup de dolçaines i percussió la Xafigà (àudio). També és molt aplaudida la del dolçainer Xavier Richart amb la Banda Simfònica d’Algemesí (vídeo). I una altra versió imprescindible és la simfònica interpretada per la pròpia Banda Simfònica d’Algemesí.

La popularitat de la Muixeranga fa que n’hi hagi versions de tots els estils, del jazz al rock. Per exemple, la de l’Elèctrica Dharma, o la del grup Al Tall, que no solament n’ha fet una versió pròpia, ans hi ha posat lletra i tot. També l’ha interpretada Al-Mayurqa en algunes ocasions, com en el concert d’homenatge a Toni Roig. Una altra, aquesta en estil de rock, és la dels Bandolers.

En jazz, hi ha aquesta versió (àudio) de la Pasqualet Swing Band Jazz i aquesta altra (àudio) de la Dolçtab Jazz Project. Més vídeos amb versions: la de Laura Navarro, violinista de Pau Alabajos, o la de Nèstor Mont,  instrumental.

Els Obrint Pas, que tenen la dolçaina com a instrument característic, no s’han cansat d’interpretar-la en els seus concerts. Miquel Gironès, dolçaina, acompanyat de guitarra i violoncel, va tocar-la en una actuació a Benimaclet en ocasió dels deu anys de Terra (vídeo). A la xarxa també es pot sentir la interpretació (àudio) que en varen fer els Obrint Pas en el concert d’homenatge a Ovidi Montllor, al Palau de la Música Catalana.

Una versió imprescindible: la de la Banda Simfònica d’Algemesí, que és simfònica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any