Eurodiputats catalans, bascos, flamencs i escocesos reivindiquen el concert econòmic a Brussel·les

  • Tremosa, Junqueras, Romeva, Bilbao, Brepoels i Smith el defensen com un 'sistema de finançament de màxima eficàcia'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.11.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Nova entesa entre CiU, ERC i ICV al Parlament Europeu per a reivindicar el concert econòmic com un ‘sistema de finançament de màxima eficàcia’. Els eurodiputats catalans Ramon Tremosa, Oriol Junqueras i Raül Romeva es van aliar ahir amb la basca Izaskun Bilbao (PNB), la flamenca Frieda Brepoels (N-VA, Nova Aliança) i l’escocès Alyn Smith (SNP) per presentar conjuntament esmenes ‘en defensa de la filosofia del concert econòmic i del principi del federalisme fiscal com a eina de lluita contra el dèficit i el frau fiscal a les regions europees’.

 

Consideren que ‘el federalisme fiscal és el millor recurs per a estimular la responsabilitat en la gestió regional dels impostos i per a fer reforçar l’eficiència econòmica’. Recorden, a més, que ‘el dèficit excessiu de les regions sol tenir l’origen en la nul·la relació entre la baixa capacitat pròpia de recaptar i els programes de despesa’. I això, sostenen els sis eurodiputats, ‘impedeix la formació de l’ambient necessari per a construir un model de creixement sostenible’.

Les esmenes que CiU, ERC, ICV, PNB, NVA i l’SNP han presentat a l’informe anual de l’eurocambra sobre la situació de la fiscalitat europea es basen en la idea que ‘el federalisme fiscal és un incentiu de l’ús responsable dels recursos propis per les regions europees i pot ser una eina molt útil per a lluitar contra el frau fiscal’. Els sis europarlamentaris també reclamen que ‘més enllà de revisar els impostos per obtenir més ingressos i contenir el dèficit’, creixi ‘la persecució del frau fiscal’.

L’acció conjunta de catalans, bascos, flamencs i escocesos s’escau quan ‘Flandes i Escòcia reivindiquen el federalisme fiscal per a les regions de Bèlgica i de la Gran Bretanya i en plena campanya de la Generalitat de Catalunya per a negociar amb Espanya un pacte fiscal que proporcioni al Principat un estatut fiscal similar al basc’, segons el comunicat emès per Tremosa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any