Espanya no surt de la zona de rescat i obliga el BCE a intervenir

  • La prima de risc ha arribat aquest matí als 520 punts · El BCE va comprar ahir bons espanyols, però la situació no s'ha calmat gaire i l'interès del deute és a més del 7%

VilaWeb
Redacció
18.11.2011 - 10:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La prima de risc espanyola ha obert la jornada marcant un nou màxim històric, i s’ha arribat a situar aquest matí als 520 punts bàsics, la xifra més alta des de la creació de l’euro i que torna a posar l’estat espanyol a nivells de rescat. La situació ha obligat el BCE a intervenir de nou, com ja va fer ahir, comprant bons del Tresor espanyol. Això ha calmat els mercats i ha rebaixat la prima de risc.

Ahir el BCE ja va comprar bons del Tresor espanyol al mercat secundari, i això va rebaixar durant unes hores la pressió sobre el deute espanyol, que va veure com la prima de risc arribava ahir als 499 i acabava tancant amb 460 punts. El Tresor va col·locar uns 3.500 milions d’euros a un interès del 7%, la xifra més alta dels últims 14 anys. 

A la resta d’Europa també hi va haver un relaxament a última hora del dia. A França, la prima de risc es va situar en els 174 punts, tot i que durant la sessió havia superat els 200 punts bàsics. I a Itàlia, la prima va quedar en els 495 punts, per sota dels 519 punts de dimecres, mentre que la rendibilitat del bo tornava a situar-se per sota del 7%, en el 6,84%.

A primera hora de la tarda d’ahir, el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va demanar al BCE i al Consell Europeu que aportessin solucions als problemes de l’euro i intervinguessin decididament per contrarestar els atacs que reben economies com l’espanyola.

Per Zapatero, que va recordar que el seu govern ha seguit al peu de la lletra les indicacions europees, cal ‘un govern europeu que prengui decisions per a tots’ i un BCE que ‘defensi la moneda comuna’ dels atacs dels especuladors. ‘Per això se’ls ha transferit part del poder’, va sentenciar.

De la mateixa manera que la seva vice-presidenta econòmica, Elena Salgado, que va voler donar un missatge de tranquil·litat i va afirmar que l’estat ‘no està en risc de rescat’, el cap de l’executiu es va mostrar convençut que l’economia espanyola ‘ha resistit i resistirà fent esforços en la reducció del dèficit’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any