Urdangarín va obtenir beneficis milionaris el 2005 a Palma, segons la investigació

  • Noves informacions sobre la suposada apropiació de diner públic del Duc de Palma

VilaWeb
Redacció
12.11.2011 - 10:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Instituto Nóos, l’entitat sense ànim de lucre presidida pel Duc de Palma, Iñaki Urdangarín, va obtenir uns beneficis d’entre el 170% i el 200% per l’organització d’uns fòrums amb experts del món del turisme i de l’esport a Palma l’any 2005. Així es desprèn de la investigació que duu a terme la fiscalia anticorrupció del presumpte cas d’apropiació de fons públics que esquitxa Urdangarín i que el vincula amb el cas Palma Arena. Les edicions d’avui dels diaris Levante-EMV i El País en donen detalls.

Segons aquestes informacions, Urdangarín i el seu soci, Diego Torres, van cobrar per l’organització d’aquell fòrum 1.200.000 euros del govern balear, que aleshores el presidia Jaume Matas, i 600.000 euros de patrocini privat. Però les factures que va presentar Torres demostraven que aquell acte havia tingut un cost inferior, d’uns 600.000 euros, en què s’hi incloïa fonamentalment la logística: els viatges dels convidats i el transport de material; també es va pagar algun expert que va participar en el fòrum una quantitat no superior als 12.000 euros. El benefici, doncs, supera el milió d’euros, que la fiscalia sospita que es van repartir Urdangarín i Torres.

La fiscalía ha confirmat, segons Levante-EMV, que el Duc de Palma va rebre els fons públics mitjançant dues societats. Una és Aizoon, l’empresa que comparteix amb la seva muller, Cristina de Borbó, que va emetre dues factures: una de 100.000 euros i una altra de 140.000 euros amb el concepte de la gestió logística d’IB Fórum. I l’altra és la societat Nóos Consultoría Estratégica SL, empresa que sí que és amb ànim de lucre, propietat també d’Urdangarín i Torres, i que els investigadors sospiten que va servir per desviar els fons públics.

Connexió a Palma i a València

Ara l’advocat de Jaume Matas demana que l’Audiència espanyola assumeixi aquesta peça separada del cas Palma Arena, que rep el nom d’Operació Babel, perquè s’estén per més d’una comunitat autònoma: com a mínim les Illes i el País Valencià.

Ahir la portaveu del Conell, Lola Johnson, va dir que el conveni que el govern valencià havia signat amb l’Institut Nóos ‘es va resoldre i es va pagar correctament i està perfectament auditat i controlat’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any