‘L’única forma oficial del topònim ha de ser Maó’

  • El filòleg Gabriel Bibiloni va elaborar un dictamen a petició del Consell Insular sobre la qüestió cinc anys enrere

VilaWeb
Redacció
02.11.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La intenció de l’ajuntament de canviar el topònim de Maó fa dies que ha revoltat part de la societat, que reivindica que el nom actual ha de ser l’únic oficial. Una reivindicació que és ben present a la xarxa, amb l’etiqueta #ésMaó, amb què centenars de persones s’oposen al canvi de topònim per ‘Mahón’. El cas és que la qüestió ve de lluny i que cinc anys enrere el Consell Insular de Menorca va demanar al filòleg Gabriel Bibiloni que elaborés un dictamen (pdf) al respecte.

I la conclusió de Bibiloni no deixa lloc per a dubtes: ‘L’única forma oficial del topònim ha de ser Maó’.

El filòleg recorda que la legislació balear estableix ‘clarament’ que l’única forma oficial dels topònims és la catalana ‘per la qual cosa no hi ha cap possibilitat d’utilització d’una forma no catalana en els usos indicats’.

Tant l’Institut d’Estudis Catalans com la Universitat de les Illes, les dues institucions oficials encarregades, l’una, de determinar la forma correcta dels topònims, i l’altra, d’assessorar sobre qualsevol aspecte de la llengua, ‘han manifestat de manera inequívoca que Maó és l’única forma correcta en llengua catalana del topònim corresponent a la ciutat i municipi de Maó’.

Bibiloni també explica que un dels punts de la reforma ortogràfica de 1913, quan es publicaren les Normes Ortogràfiques del IEC, ‘fou l’eliminació sistemàtica de la h intervocàlica no etimològica’. En el dictamen, repassa 69 cartes nàutiques dels segles XIV, XV i XVI: 60 registren el topònim sense h, i 6, amb h. I afirma: ‘Tots els casos que es puguin aportar de documentació del topònim amb h anteriors a la regularització ortogràfica de 1913, o tots els casos posteriors que apareixen escrits sense respectar el criteri
establert en aquell moment, no tenen valor a l’hora de determinar la forma correcta, perquè aquesta només es pot establir a partir de les normes ortogràfiques ara vigents.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any