Rubalcaba veu viable la independència en el marc legal actual

  • Diu que a la constitució i l'estatut hi ha vies per assolir la independència

VilaWeb
Redacció
25.10.2011 - 11:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El candidat del PSOE a la presidència del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha dit que els bascos ja apliquen el dret de decidir quan voten a les eleccions, i també ha desestimat el concert econòmic per a Catalunya. Amb tot, ha dit que el marc legal actual conté camins per aconseguir la independència. ‘Impossible is nothing’, ha reblat en una entrevista avui al matí a RAC1, fent ús d’un eslògan d’una marca de roba esportiva.

‘En democràcia no hi ha res impossible però és veritat que la constitució estableix unes formules, uns tràmits i uns passos que cal complir’, ha dit, perquè ‘es pot defensar qualsevol idea a Espanya sempre i quant aquesta idea respecti la resta’. Segons Rubalcaba ‘hi ha vies a la constitució i als estatuts perquè això es pugui fer, malgrat que no és fàcil perquè exigeix un acord substantiu en aquell que se separa i en aquell de qui se separen. Una altra cosa és que sigui més o menys difícil’. I ha insistit que aquestes vies existeixen: ‘haberlas haylas’, com les meigas’.

No hi haurà acostament de presos abans del 20-N

no vol que l’executiu de Zapatero faci cap ‘gran canvi’ en política antiterrorista abans de les eleccions del 20 de novembre. ‘No és bo posar la política antiterrorista en campanya electoral’, ha dit qui fou fins fa uns mesos ministre de l’Interior sobre la proposta del PNB d’un acostament de presos.

Sobre la possibilitat que Arnaldo Otegi pugui sortir aviat de la presó, Rubalcaba ha dit, en declaracions a RAC-1, que la decisió correspon al poder judicial, però ha recordat que el cas del dirigent de Batasuna encara no està tancat perquè hi ha un recurs pendent al Tribunal Suprem espanyol.

Segons Rubalcaba, després del 20-N ‘seurem tots i veurem què cal fer’. La reacció al pas endavant que ha fet ETA, ha dit, cal fer-la de manera ‘reposada’ i continuar ‘amb la guàrdia alta, la unitat i l’atenció a les víctimes’. ‘Això va passar dijous, o sigui que no hi ha pressa’, ha dit. I ha afegit: ‘Hi ha gent que porta malament que els independentistes bascos tornin a la política, ha dit, però no combatíem això, sinó la violència’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any