Urkullu demana al lehendakari que avanci les eleccions

  • També que es legalitzi Sortu i que s'acabi la dispersió de presos · Odón Elorza (PSE): 'S'ha de revisar la condemna d'Otegi' · Rajoy torna a frenar el discurs més dur del PP i demana que no es frivolitzi l'anunci d'ETA

VilaWeb
Redacció
24.10.2011 - 12:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del PNB, Íñigo Urkullu, ha demanat avui al lehendakari basc Patxi López que reflexioni sobre un possible avançament de les eleccions ‘tenint en compte el moment polític que viu el país’, arran de l’anunci d’ETA de cessament definitiu de l’activitat armada. Urkullu ha dit que el PNB no posa en dubte en cap cas la legitimitat del govern de Patxi López, però sí que pensa que amb la pau és necessari pensar en unes eleccions basques tan aviat com sigui possible i amb presència de tots els partits bascos.

‘Cal derogar la llei de partits i fer unes eleccions de tal manera que totes les ideologies siguin representades a les institucions basques’, ha dit Urkullu, i ha demanat la legalització de Sortu i la derogació d’altres mesures de caràcter anti-terrorista, com la dispersió de presos. 

Urkullu ha fet aquestes declaracions després de reunir-se amb el lehendakari en la ronda de contactes (vídeo) que López ha començat avui amb les forces basques per a tractar la nova era política que comença al País Basc. Segons López, d’aquesta manera es busca ‘la màxima unitat per acordar els primers passos que ha de fer el País Basc sense violència’. Aquesta ronda de contactes inclou per als pròxims dies converses amb tots els partits bascos, sindicats, entitats socials i ex-lehendakaris.

Odón Elorza (PSE): ‘S’ha de revisar la condemna d’Otegi’

Del nou escenari polític del País Basc n’han parlat avui l’ex-batlle socialista  de Sant Sebastià, Odón Elorza, i el líder del PP espanyol, Mariano Rajoy. Tots dos han valorat el comunicat d’ETA i han demanat que no es frivolitzi el pas que s’ha donat. Elorza, ha dit, a més, que Arnaldo Otegi ha tingut un paper rellevant en l’assoliment de la pau i que caldria revisar la seva condemna. ‘Otegi ha facilitat que el món d’ETA i Batasuna hagi donat un tomb’, ha dit en declaracions a RAC1, i ha afegit: ‘seria necessari que es revisés la seva condemna’. Elorza també ha advocat per a legalitzar Sortu, argüint que no hi ha arguments per a il·legalitzar-la, i ha dit que per al procés que s’obre ara ‘les víctimes no poden ser les que marquin les passes que han de donar els govern’. Això  sí, ha dit que ‘seria molt convenient que hi hagués una petició de perdó per part d’ETA’.

Rajoy torna a frenar el discurs més dur del PP i demana que no es frivolitzi l’anunci d’ETA

Rajoy, per la seva banda, ha tornat a demanar que no es menystingui l’anunci d’ETA, que ha qualificat de ‘gran notícia’, frenant així el discurs més dur d’algunes veus del seu partit. En una entrevista amb la COPE, Rajoy ha dit que ‘no hi ha ningú que no es pugui alegrar que una organització anunciï el cessament definitiu de la violència’, i ha remarcat que aquest anunci no té contrapartides. Rajoy ha demanat que ‘no es faci la campanya a Bildu perquè seria trist que després de veure’s obligats al cessament de la violència pugessin en vots’.

‘Crec que l’important és que tots tinguem clar el que ha passat i actuem amb fermesa i serenitat; aquí hi ha hagut una bona notícia que no serà completa fins que no es produeixi la dissolució irreversible de la banda, i ara el que toca és estar tranquils, no elucubrar, no frivolitzar, sinó estar tots junts amb la llei’, ha sentenciat.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any