ETA anuncia el cessament definitiu de l’activitat armada

  • En un comunicat a Gara, diu que pren la històrica decisió per un compromís clar ferm i definitiu de superar la confrontació armada

VilaWeb
Redacció
20.10.2011 - 19:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’organització armada basca ETA acaba d’anunciar que ‘ha decidit el cessament definitiu de la seva activitat armada’ (vídeo). A través d’un comunicat (català, anglès, éuscar) remès a Gara tres dies després de la Declaració de Sant Sebastià. Comunica que ha pres la decisió històrica com ‘un compromís clar, ferm i definitiu de superar la confrontació armada’. Amb aquest objectiu, fa ‘una crida als governs d’Espanya i França per obrir un procés de diàleg directe destinat a solucionar les conseqüències del conflicte’.

ETA afirma que la Conferència Internacional de la Pau celebrada a Sant Sebastià ha estat ‘una iniciativa de gran transcendència política’ i que la resolució que s’hi ha acordat ‘reuneix els ingredients per una solució integral del conflicte i compta amb el suport d’amplis sectors de la societat basca i de la comunitat internacional’.

‘És temps de mirar el futur amb esperança’ i ‘d’actuar amb responsabilitat i valentia’, afirma ETA en el comunicat. D’aquesta manera, anuncia ‘el cessament definitiu de la seva activitat armada’ i fa una crida als ‘governs d’Espanya i França per obrir un procés de diàleg directe que tingui per objectiu la resolució de les conseqüències del conflicte i, així, la superació de la seva confrontació armada’.

En el comunicat, l’organització armada fa una crida ‘a la societat basca perquè s’impliqui en aquest procés de solucions fins aconseguir un escenari de pau i llibertat’.

ETA considera que s’està ‘obrin un nou temps polític’. Segons l’organització, una ‘oportunitat històrica per trobar una solució justa i democràtica al secular conflicte polític’. Afirma també que el ‘diàleg i l’acord’ han de caracteritzar aquest ‘nou cicle’ i no la ‘violència i la repressió’.

‘El reconeixement d’Euskal Herria i el respecte a la voluntat popular han de prevaler sobre la imposició’, afirma la banda en el text i afegeix que ‘aquest és el desig de la majoria de la ciutadania basca’.

‘La cruesa de lluita s’ha emportat moltes companyes i companys nostres i d’altres estan sofrint a la presó o al ‘exili’, afirma ETA en la declaració emesa aquest dijous. En aquest punt, els expressa el seu ‘reconeixement i més sentit homenatge’. L’organització armada pronostica que ‘d’ara endavant, el camí tampoc serà fàcil’. ‘Davant la imposició que encara perdura, cada passa, cada assoliment, serà fruit de l’esforç i de la lluita de la ciutadania basca’, afegeix.

‘Durant aquests anys, Euskal Herria ha acumulat l’experiència i força necessària per afrontar aquest camí i té també la determinació per fer-ho’, assevera ETA en el comunicat.

Declaració de Sant Sebastià

El comunicat d’ETA arriba tres dies després de la reunió internacional per la pau celebrada a Sant Sebastià que va marcar el camí de la pau basca amb una declaració de cinc punts amb els passos a fer per tots els agents del conflicte. Els representants internacionals van demanar a ETA l’anunci del cessament de la lluita armada, i als governs espanyol i francès, l’acceptació de l’obertura d’un diàleg sobre les conseqüències d’aquest anunci. L’ex-secretari general de l’ONU i Nobel de la pau, Kofi Anan, el president del Sinn Féin, Gerry Adams, l’ex-cap de gabinet de Tony Blair, Jonathan Powell, l’ex-primera ministra noruega, Gro Harlem Bruntland i l’ex-ministre d’Interior i Defensa francès, Pierre Joxe, van ser la prestigiosa taula presidencial del grup de mitjancers.

En el comunicat de conclusions llegit per Bertie Ahern dilluns, ex-president irlandès, també van demanar a França i Espanya que prenguin decisions sobre les conseqüències de la fi de la lluita armada, en una clara referència a la situació dels presoners. Els mediadors proposen establir una estratègia de reconciliació amb totes les víctimes del conflicte sense exlusions; així com l’inici d’un procés de debat polític entre els partits bascos sobre el futur del País Basc. Finalment, s’ofereixen a crear un comitè internacional de seguiment del procés de pau. Us oferim el vídeo de la declaració íntegra subtitulat en català.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any