Escola Valenciana demana diàleg i consens i avança que no acceptarà cap document que elimini l’ensenyament en català

VilaWeb
Redacció
19.10.2011 - 19:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Escola Valenciana, juntament amb STEPV, CC OO, UGT i la Confederació Gonçal Anaya han presentat avui les al·legacions a l’esborrany de decret que defineix el nou model lingüístic a l’educació valenciana i s’encamina cap a l’eliminació del l’ensenyament en català.

Les al·legacions es basen en el document ‘L’escola valenciana: un model plurilingüe i intercultural per al sistema educatiu valencià’, elaborat per la Unitat d’Educació Multilingüe de la Universitat d’Alacant per encàrrec d’Escola Valenciana. Aquest document, presentat el mes de febrer passat, compta amb el consens de la pràctica totalitat de la comunitat educativa, entitats socials i partits polítics valencians, excepte el PP.

Les al·legacions exigeixen que es millori  i s’adapti el model de línies en català actual, que és el que presenta millors resultats en l’aprenentatge de llengües, per a introduir-hi amb garanties una tercera  llengua estrangera. Per l’entitat, l’ensenyament en català amb més anglès és el programa òptim per a l’aprenentatge de llengües. Escola Valenciana vol posar l’accent també en la formació de professorat trilingüe, car en l’actualitat els centres compten amb un o dos professionals trilingúes i la xifra hauria d’apropar-se a cinc docents trilingües per escola.

Incorporació del català a les línies en espanyol

Al mateix temps, també demana que el programa d’incorporació progressiva, l’anomenada línia en espanyol, que ara mateix no garanteix el domini de les llengües oficials, incrementi fins al 50% les matèries impartides en català, de tal manera que al final del cicle obligatori el estudiants dominin totes tres llengües. Escola Valenciana ha recordat que les avaluacions dels programes dutes a terme per la mateixa conselleria d’Educació assenyalen clarament que els alumnes de les línies d’ensenyament en espanyol són els que tenen menys domini  tant del català com de l’espanyol com de l’anglès.

Escola Valenciana també ha fet una nova petició per al diàleg entre la conselleria i el sector per a assolir el màxim consens possible. Segons Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana, ‘ací hi ha el consens de gran part de la comunitat educativa. Nosaltres li demanem al conseller que atenga les reclamacions de tots nosaltres i que treballe pel consens que pregona. Que passe de les paraules als fets i que retire o reformule de dalt a baix l’esborrany de decret per tal de garantir l’aprenentatge de llengües als alumnes i per garantir l’ensenyament en valencià’.

I ha afegit: ‘Estem a favor del plurilingüisme i volem que s’aprenguen les llengües com cal, com diuen els experts. L’ensenyament en valencià és la millor manera d’aprendre llengües, està totalment comprovat, i cal apostar per eixa via; la línia roja, allò que no consentirem, és que s’elimine la possibilitat de triar ensenyament en valencià als 230.000 alumnes que actualment ho fan; tenim clar que eliminar l’ensenyament en valencià és dinamitar el consens, anar contra el plurilingüisme i mai ho acceptarem’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any