Sarkozy i Merkel acorden recapitalitzar els bancs europeus

  • Explicaran els detalls de l'acord a final de mes, abans de la reunió del G-20 a Cannes

VilaWeb
Redacció
09.10.2011 - 19:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president francès, Nicolas Sarkozy, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, han anunciat un acord per impulsar la recapitalització de la banca europea amb uns criteris comuns. ‘Estem decidits a fer el que faci falta per garantir la recapitalització dels bancs’, ha afirmat Merkel en una conferència de premsa conjunta amb Sarkozy a Berlin.

‘Alemanya i França volen que s’apliquin els mateixos criteris i que siguin acceptats per totes les parts implicades. Demanarem a les autoritats implicades que comrpovin si el que estem fent és sostenible’, ha explicat Merkel.

Sarkozy ha concretat que la proposta serà presentada formalment a final d’octubre. ‘Som molt conscients que França i Alemanya tenen una responsabilitat concreta en l’estabilitat de l’euro. Hem de donar una resposta sostenible i integral’, ha afirmat.

‘Hem decidit oferir aquesta resposta a final de mes perquè Europa ha de resoldre els seus problemes abans de la cimera del G-20 de Cannes’, ha senyalat Sarkozy en referència a la trobada de les potencies econòmiques mundials dels dies 3 i 4 de novembre. ‘Avui no avançarem els detalls’, ha afegit Merkel.

Amb tot, Merkel i Sarkozy han insinuat que la iniciativa inclourà un pla per recapitalitzar la banca, una acceleració de la coordinació econòmica de l’eurozona i mesures per respondre els problemes de deute sobirana grega.

La pressió dels mercats

La caiguda en picat dels estocs dels bancs francesos les últimes setmanes, juntament amb la preocupació del Fons Monetari Internacional (FMI) per la situació del sistema financer, ha obligat Sarkozy a fer una passa endavant en la recapitalització dels bancs francesos.

Aquesta setmana, el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha reclamat als estats membres de la UE ‘una actuació coordinada’ per recapitalitzar els bancs europeus i alliberar-los dels ‘actius tòxics’ que tenen als seus balanços. ‘Estem proposant als estats emprendre una actuació coordinada per recapitalitzar els bancs i alliberar-los dels actius tòxics que puguin tenir’, va dir Barroso en una entrevista a Euronews i YouTube.

L’executiu comunitari se situava així en la mateixa línia que Merkel, que dimecres va donar suport a una recapitalització de la banca i va reclamar una decisió ràpida en la cimera de dirigents europeus del 17 i 18 d’octubre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any