Ballant amb el dictador txetxè

  • La Fura dels Baus va participar en la celebració de l'aniversari de Kadírov, juntament amb algunes estrelles de Hollywood

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
07.10.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Per molts anys, senyor president’ va dir l’actriu nord-americana Hillary Swank, dimecres al vespre a Grozni, des de l’escenari en què es van celebrar els trenta-cinc anys del dictador txetxè, Ramzan Kadírov i la inauguració d’un enorme complex residencial i de negocis. Jean Claude Van Damme i Vanessa Mae també es van prestar a participar-hi, ben igual que la Fura dels Baus, que hi va fer una gran xarxa humana. L’espectacle, ple de pirotècnia, música i festa, va ser un gran homenatge al dictador (vídeo).

Kadírov va prohibir que ningú li fes cap regal d’aniversari, pretenent que la inauguració no hi tenia res a veure. Però va presidir l’acte, fou el centre d’atenció de tots els convidats i de les estrelles de Hollywood que hi actuaven i va acabar essent el protagonista de l’espectacle.

L’espectacle va començar amb Van Damme, que va fer una demostració de les arts marcials que practica a molts dels films que ha protagonitzat, i que va dedicar unes paraules al dictador: ‘Us estimo, senyor Kadírov’, va acabar dient.

‘Happy birthday, Mr. President’

I per si hi restava cap mena de dubte que la raó de tots aquell desplegament era la celebració de Kadírov, l’actriu Hillary Swank va dedicar-li un ‘Happy birthday Mr. President’ (gairebé emulant Marilyn Monroe que va cantar la cançó al president Kennedy) i li va agrair que l’hagués fet venir ‘a una ciutat tan meravellosa’.

Després va ser el torn de la mediàtica violinista Vanessa Mae, que segons els rumors, que ningú no ha desmentit, ha cobrat mig milió de dòlars per l’actuació.

La Fura i la xarxa

En acabat, la Fura dels Baus va desplegar una xarxa humana davant les imponents siluetes dels gratacels del nou complex Grozny-City.

Per què una companyia com la Fura va actuar en un espectacle com aquell? Els seus responsables van dir a VilaWeb que no sabien pas que era per a celebrar l’aniversari del dictador, i que tampoc no sabien gaire quina era la situació actual de Txetxènia. Però els defensors dels drets humans d’aquell país no es cansen de denunciar les violacions de drets fonamentals contra els opositors del règim que presideix amb mà de ferro el titella i aliat de Putin.

En representació de la campanya ‘Txetxènia, trenquem el silenci’, Marta Ter, constrastava en aquesta opinió contundent  ‘els valors socials i la presa de posició política que en principi la Fura del Baus vol demostrar amb els seus espectacles i la situació que viu Txetxènia’.

Quan la Fura va acabar l’actuació, un interminable castells de focs va clausurar la festa.

No ha transcendit la factura de tot plegat ni qui l’ha pagada: si les arques públiques o els promotors privats que han invertit en aquell complex. A Kadírov, li van demanar d’on havien sortit els diners. I va respondre: ‘Al·là ens els ha donats’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any